Har penger til å streike i flere måneder

Lærerne kan holde det gående lenge. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Lærernes streikekasse er på godt over 700 millioner kroner og tappes med 10 millioner kroner dagen. Dermed kan de holde streiken gående i flere måneder.

Mens kommunene og fylkene som rammes allerede har spart nærmere 200 millioner kroner på streiken, renner pengene ut av forbundenes streikekasser, skriver Aftenposten.

Utdanningsforbundet, som har lovet at ingen av medlemmene skal tape økonomisk dersom de blir tatt ut i streik, har utgifter på rundt 10 millioner kroner om dagen.

Utdanningsforbundet har solid økonomi, med en streikekasse på 730 millioner kroner og egenkapital på litt under 1 milliard. Så langt har konflikten trolig kostet 70-80 millioner kroner.

Forbundenes kostnader er ikke like store som kommunenes innsparinger. Mens arbeidsgiver sparer lønnsutgifter og arbeidsgiveravgift, er det ikke skatt på uttak fra streikekassen.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied vil verken kommentere størrelsen på streikekassen, eller hvor fort den tappes.

– Vi har erfaringer med streiker og kan dimensjonere uttaket med tanke på en langvarig streik, sier hun, og føyer til at det er mulig å skrive ut ekstrakontingent på medlemmene som ikke er tatt ut.