Utlyser nyvalg i Ukraina i oktober

NYVALG: Ukrainas president Petro Porosjenko har besluttet å oppløse nasjonalforsamlingen i Ukraina. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Ukrainas president har besluttet å oppløse nasjonalforsamlingen, og dermed rydde vei for et nyvalg i landet.

– Kjære kamerater, i dag har jeg besluttet at det vil bli en snarlig oppløsning av nasjonalforsamlingen, skriver Ukrainas president Petro Porosjenko på sosiale medier.

– Jeg oppfordrer alle til å gå til urnene, så vi får dannet en ny regjering, skriver Porosjenko.

Allerede torsdag ble det varslet at Ukrainas president snart vil oppløse landets nasjonalforsamling og utlyse nyvalg.

Neste valg skal holdes 26. oktober.

Nesten bankerott

Ukrainas regjeringskoalisjon var nær ved å kollapse nærmest i 24. juli. Statsminister Arsenij Jatsenjuk sa da at han trakk seg i protest mot at nasjonalforsamlingen ikke støtter finansiering av en ny energi- og forsvarspolitikk.

En uke senere ble det imidlertid klart at nasjonalforsamlingen likevel gikk med på statsministerens budsjettendringer, slik at han blir sittende.

Ukraina er nesten bankerott. Landet kjører med store underskudd for å dekke statlige lønninger og utgifter til en stadig voksende hær som kriger mot separatister øst i landet.

Et internasjonalt kriselån på 170 milliarder kroner over to år skal redde økonomien, men for å få utbetalt lånet må det gjennomføres en rekke reformer som trolig vil svi hardt for befolkningen.

Det var derfor statsminister Arsenij Jatsenjuk truet med å trekke seg.

Analyse: Eksperter mener Putin og Russland driver spill for galleriet før toppmøte

Pro-russere

Porosjenkos regjering, ledet av statsminister, Arsenij Jatsenjuk, håper å få ryddet opp i den gamle garden som støtter tidligere president Viktor Janukovitsj, og dermed få innført en hardere militær linje mot de prorussiske separatistene i øst.

Å oppløse nasjonalforsamlingen er et av Porosjenkos løfter under presidentvalget i mai. En undersøkelse viser at 80 prosent av ukrainere støtter grepet med å utlyse nyvalg.

Ukrainas president Petro Porosjenko møter tirsdag sin russiske kollega Vladimir Putin i Minsk. Men om møtet kan bidra til en løsning på konflikten i Øst-Ukraina, er høyst usikkert, mener eksperter.