Kritikk mot politiet etter opptøyer i Malmö
Flere personer ble såret da ridende politi aksjonerte mot demonstranter under Svenskarnas parti sitt torgmøte i Malmö på lørdag. Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix Les mer Lukk
– Man kan ikke dømme ut fra bilder. Dette må granskes nøye i etterhånd, og det gjøres også, sa Ask i en TV-debatt mandag.
I TV-studio var også leder for Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, som er kritisk til at politiet gransker seg selv etter hendelser som dette.
– Jeg synes det hadde vært bedre om man lot en uavhengig myndighet utrede slike hendelser, mener han.
Fem personer ble såret etter å ha blitt ridd ned av politihester under demonstrasjonen i
Malmö lørdag, der over 1.000 demonstranter protesterte mot det naziorienterte partiet Svenskarnas parti (SVP).
Påkjørt
Situasjonen var spent, og det var sammenstøt mellom demonstrantene og tilhengerne av det nynazistiske partiet. Politiet brukte blant annet hester for å spre folkemengden, men det førte altså til at flere ble såret da de ble løpt ned av politihester. En person ble også skadd etter å ha blitt påkjørt av en politibil.
Demonstrantene hevder det var politiet som startet voldsbruken.
– Det er direkte maktmisbruk fra politiets side. Hvorfor beskytter de nazistene når de sier at de skal beskytte demokratiet, sa Gabriel Pèrez Santiago dagen etter sammenstøtene.
Politiet: – Vi advarte
Operasjonsleder Håkan Jarborg Eriksson ved politiet i
Malmö sier at politiet ble møtt av ammoniakkballonger, hjemmelagde brannbomber, flasker, kjepper og steinkasting under demonstrasjonen, og at de da valgte å sette inn hester for å spre demonstrantene.
Han kan ikke svare på om demonstrantene ble varslet på forhånd før hestene kom ridende inn i folkemengden.
– Men vi hadde tidligere gått ut og advart om at politiet ville aksjonere mot voldeligheter, og at folk måtte forlate folkemengden dersom det ble voldsomt, sier Eriksson til avisen Sydsvenskan.
Valgkamp
Sverige er midt i valgkamp, og flere politikere er opprørt over det som skjedde, deriblant Gudrun Schyman, leder for Feministisk initiativ.
– Det er åpenbart at politiet brukte vold i en utstrekning som kan diskuteres om det var motivert. vi kan ikke ha en situasjon der folk som skal demonstrere mot nazismen, ikke våger å gjøre det, sier Schyman.
Både Schyman, Sjöstedt og andre politikere på venstresiden mener politiet altfor ofte gir ytterliggående høyrepartier som SVP tillatelse til å holde gatemøter og demonstrasjoner. Justisminister Ask understreker imidlertid at man ikke kan skille på hvem som skal få tillatelse og ikke.
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven, som ifølge meningsmålingene kan bli Sveriges nye statsminister etter valget 14. september, sier han ikke ser noen problemer med å gi SVD møtetillatelse, og mener at slike spørsmål må håndteres lokalt og må vurderes fra gang til gang.