Nav-drapet: 27-åring dømt til tvungent psykisk helsevern

Foto: NTB scanpix
En 27 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept saksbehandleren sin på Nav-kontoret på Grorud i Oslo i august i fjor.

Mannen var psykotisk på drapstidspunktet og kan derfor ikke straffes, sier Oslo tingrett i dommen som falt mandag formiddag.

27-åringen har en lang historie innen psykisk helsevern og hevdet at han drepte sin saksbehandler i Nav, 34 år gamle Anni Rachmawati Godager, i selvforsvar.

Godager ble drept på Nav-kontoret på Grorud 5. august i fjor. Hun ble stukket flere ganger med kniv i ryggen og i hodet og døde av hodeskade tre dager senere.

– Paranoid schizofren

De sakkyndige psykiaterne i saken har konkludert med at mannen var psykotisk da han knivstakk Godager.

– Vi mener han er paranoid schizofren og har klare vrangforestillinger. Han har paranoide ideer og handler med vold når han føler seg truet, sa psykologiekspert Pål Grøndahl da han la fram den rettspsykiatriske rapporten i retten tirsdag forrige uke.

27-åringen kom første gang i kontakt med psykiatrien i 2004 fordi han hørte stemmer. Siden det har han hatt omfattende kontakt med psykisk helsevern. Han har ifølge Grøndahl også dyssosiale trekk, noe som gir seg utslag i lite empati og lav terskel for irritasjon.

– Hans versjon av hendelsesforløpet, at han føler seg truet, tyder på paranoid vrangforestilling, sa Grøndahl.

I hele varetektsperioden har 27-åringen sittet på sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus, og han vil ifølge dommen fortsatt bli værende der.

Oppreising til ektemannen

Kvinnens ektemann ga et svært beveget vitnemål i retten tirsdag.

– Det har vært tunge stunder. Jeg savner henne hver dag, sa han.

Om den tiltaltes forklaring av at han hadde handlet i selvforsvar, sa ektemannen:

– Det er en forklaring som er helt hinsides. Den vesle dama på 150 centimeter var verdens snilleste.

Den dømte 27-åringen er nå dømt til å betale en oppreising på 50.000 kroner til Godagers ektemann.

Erkjente ikke straffskyld

Under rettssaken som gikk over to dager forrige uke, kom det fram at 27-åringen har innrømmet å ha stukket den Nav-ansatte med kniv, men ikke erklært straffskyld for forsettlig drap. Han ville ikke forklare seg for retten.

– Jeg synes det er dumt at jeg må forklare meg gang etter gang. Dere har det på papir. Da kan dere bare lese det, sa han.

En tiltalt er ikke pliktig til å forklare seg i retten, og aktor leste derfor opp fra en forklaring mannen ga i et fengslingsmøte i oktober i fjor.

Forklaringen er den eneste 27-åringen har gitt av hva som skjedde. Her hevder han at kvinnen sa til ham at hun ville se ham dø av sult og at han handlet i selvforsvar da han stakk kniven i henne. Han forklarte at han ikke hadde noen planer om å gjøre dette da han oppsøkte Nav-kontoret, men at han ville snakke om økonomi.