Ebolautbrudd bekreftet i Kongo

Personell fra Leger Uten Grenser forbereder seg ved et senter for ebolasyke i Monrovia. Foto: Reuters Les mer Lukk

Myndighetene i Kongo bekrefter at det er oppdaget ebola-tilfeller i landet.

Helsedepartementet i Kongo opplyser at det i to av åtte sykdomstilfeller som er testet, er oppdaget ebolasmitte. De åtte ble sjekket for det fryktede viruset i forbindelse med et utbrudd av febersykdom.

– Ebola-viruset er bekreftet i Kongo, sier helseminister Felix Kabange Numbi til AFP.

Testene ble utført i forbindelse med et sykdomsutbrudd nordvest i landet som siden midten av august har kostet 13 mennesker livet.

Torsdag uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at et sykdomsutbrudd som har krevd 70 menneskeliv i Equateur-provinsen nord i Kongo ikke skyldtes ebolaviruset.

1.400 døde

Fra før er Sierra Leone, Guinea, Liberia og i mindre grad Nigeria rammet av ebolautbruddet som så langt har kostet over 1.400 mennesker livet. Over 2.600 smittetilfeller er blitt bekreftet.

WHO mener det vil ta fra seks til ni måneder å bremse epidemien, som er det største utbruddet av den dødelige sykdommen noen gang.

Det er mange utfordringer med å bekjempe ebola i land med dårlig utbygget helsevesen og mange misforståelser om smitten. WHO sier det finnes «skyggesoner» der rykter om sykdom og død ikke kan undersøkes på grunn av lokal motstand eller mangel på transport og veier. Organisasjonen tror derfor utbruddet er enda større enn det de offisielle tallene tilsier.

Skjuler ofre

Lørdag gjorde nasjonalforsamlingen i Sierra Leone det straffbart å skjule ebola-syke personer. De som gjemmer ebolaofre, kan dømmes til inntil to års fengsel etter den nye loven.

Siden ebola ikke kan kureres, tror mange at de som er syke, vil være mer komfortable hjemme siden de skal dø likevel, mens andre benekter at en nær slektning er smittet og tror behandling på et helsesenter vil lede til smitte og død.

Streik avblåst

Søndag avblåste legeforeningen i Nigeria, Nigerian Medical Association (NMA), en streik som har pågått i mer enn to måneder. Legene krevde bedre lønn og arbeidsforhold, men har fått skarp kritikk på grunn av tidspunktet for aksjonen.

NMAs president Kayode Obembe sier organisasjonen har kommet til enighet med myndighetene, og at streiken nå avblåses av hensyn til befolkningen.

Fem mennesker er så langt er døde av ebola i Nigeria. Nigerianske myndigheter har i forbindelse med streiken gitt 16.000 leger sparken, men disse skal nå få jobben tilbake.

Søndag ble det også meldt at en av WHOs hjelpearbeidere i Vest-Afrika var blitt ebolasmittet, men noen nærmere opplysninger ble ikke gitt.