Solberg: – Vi avviser ikke flyktninger med større helseplager

Statsminister Erna Solberg avviser at Norge sier nei til Syria-flyktninger med større helseplager i en kronikk i Aftenposten fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix) Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) svarer i en kronikk i Aftenposten på påstandene om at regjeringen ikke vil gi asyl til flyktninger med alvorlige helseutfordringer.

Hun fremholder at flyktninger med større helseutfordringer har fått opphold i Norge, og benekter at regjeringen sier nei til Syria-flyktninger med større helseplager.

– 130 av menneskene som kommer har store behov for medisinsk oppfølging, noe som er en større andel enn normalt. I tillegg er mange barn og barnefamilier hardt rammet og har derfor blitt prioritert. Totalt sett er 54 prosent av flyktningene fra Syria barn, skriver statsministeren i en kronikk i Aftenposten fredag.

– Har sagt nei til noen

Hun påpeker at Norge tar imot mange syriske overføringsflyktninger sammenlignet med andre europeiske land og at Norges totale bidrag til regionen er på 750 millioner kroner.

– Det er viktig å være sikker på at de 119 syriske flyktningene med store medisinske oppfølgingsbehov får god hjelp i Norge. Derfor har vi dessverre måttet si nei til enkelte overføringsflyktninger med store helseutfordringer, skriver Solberg videre.

Silet flyktninger i Tyrkia

I juni reiste en norsk delegasjon til Tyrkia for å plukke ut de siste syriske overføringsflyktningene som får komme til Norge i år. De fleste som fikk avslag, fikk det fordi de enten var syke selv, eller hadde et familiemedlem som var sykt og trengte medisinsk hjelp.

Fysiske handikap, autisme, MS, cerebral parese og psykiske lidelser er blant tilstandene til syriske flyktninger som ikke får opphold i Norge.

Saken har skapt stor debatt i Norge, og flere internasjonale organisasjoner har reagert sterkt på det de mener er en avvisning av syke flyktninger.