Norsk, døvblind syklist skadd i sykkelulykke i USA

Her hilser Harald Vik på kong Harald og dronning Sonja i forbindelse med utdeling av Kongens fortjenstmedalje på slottet i 2006. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix) Les mer Lukk

Den norske, døvblinde syklisten Harald Vik (71) er skadd etter å ha blitt truffet av en bil da han syklet på tandemsykkel med tolken sin i byen Sioux Falls i North Dakota i USA fredag.

Vik og tolken hans, Torben Løkås, ble truffet av en bil som prøvde å kjøre forbi dem, melder avisen Argus Leader.

71-åringens tilstand er ikke kjent, men han er innlagt på sykehuset Sanford Health med et brukket bein og «andre skader», ifølge avisen.

Løkås, som satt foran på sykkelen, skal ha klart å gå på egen hånd kort tid etter ulykken.

Sammen med Løkås og tre andre tolker var Vik på vei til Lincoln i Nebraska, hvor han har slektninger. Turen skulle etter planen ta én uke, men fikk en dramatisk slutt kort tid etter avreise.

– I Norge er Vik en stor inspirasjonskilde for døve over hele landet. Kongen har gitt ham en æresmedalje og han har spist lunsj på slottet med kongen og dronningen, sa Løkås til avisen før avreise torsdag.

Harald Vik er fra Jondal i Hardanger og ble født døv. Ti år gammel begynte han å miste synet. 71-åringen har deltatt i New York Marathon 20 ganger og har tidligere vært en aktiv syklist.