Forskere mener varmen synker i havdypet
Mange har prøvd å forklarer hvorfor temperaturøkningen som følge av den globale oppvarmingen har stoppet opp. Alt fra luftforurensing, vulkaner og solflekker er lansert som årsaker. En amerikansk studie viser at endringen skyldes at varmen magasineres i havdypene i Nord- og Sør-Atlanteren. Foto: Colourbox.com Les mer Lukk
Forskere har også tidligere jobbet med teorien om at det som ser ut til å være en oppbremsing i den globale oppvarmingen de siste 15 årene, kanskje skjer fordi de store havdypene suger opp varmen.
Tidligere studier har imidlertid konkludert med at Stillehavet var stedet varmen ligger gjemt, noe den nye rapporten, som ble publisert i magasinet Science torsdag, bestrider.
– Dette funnet er overraskende, sier professor Ka-Kit Tung ved Universitetet i Washington, en av medforfatterne av rapporten.
– Vi har gransket observasjoner i havet for å prøve å finne den underliggende årsaken til pausen i oppvarmingen, sier professoren. Sammen med Xianyao Chen ved Kinas universitet for havforskning har han gransket temperaturmålinger gjort med flottører ned til 2.000 meters dybde.
Forskernes observasjoner tyder også på at bevegelsene i havstrømmene fører til temperatursykluser på 20 til 35 år. Når havvann som er saltere og tettere bringes til overflaten, vil det raskt synke ned og ta varme med seg.
– Etter 30 år med rask oppvarming er det nå tid for en kjøligere fase, sier Ka-Kit Tung. Forskerne venter at pausen i oppvarmingen av klimaet vil vare i enda et tiår, før det nok en gang vil komme en varm periode.
Studien er finansiert av forskningsstiftelser i USA og Kina.