Netanyahu vil fortsette angrepene på Gazastripen

FORTSETTER: sraels statsminister Benjamin Netanyahu (i midten) under et regjeringsmøte i Tel Aviv torsdag. Forsvarsminister Moshe Yaalon (t.v.) var også til stede på møtet. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Israel gjør det klart at angrepene på Gazastripen vil fortsette inntil videre. Så langt er over 1.390 palestinere drept, og FNs menneskerettssjef anklager Israel for overlagte brudd på folkeretten.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu sa torsdag at militæroperasjonen vil fortsette til alle Hamas' tunneler fra Gazastripen og inn i Israel er ødelagt.

– Jeg kommer ikke til å gå med på forslag som hindrer den israelske hæren i å fullføre denne viktige oppgaven som ivaretar Israels sikkerhet, sa statsministeren under et regjeringsmøte i Tel Aviv.

Han framholdt fjerningen av tunnelene som et hovedmål for de israelske styrkene på Gazastripen. Israel har også bombet en lang rekke boliger og andre bygninger, og bare i løpet av onsdagen ble over hundre mennesker drept.

Se video: Følelsene renner over i dekning av gaza-konflikten

– Bryter folkeretten

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay gikk torsdag kraftig ut mot Israels angrep, som blant annet har rammet sykehus og skoler drevet av FN.

– Dette ser ut til å være bevisst trossing av forpliktelsene som folkeretten pålegger Israel, sa Pillay.

Hun anklaget også Israel for å iverksette angrep som ikke står i forhold til trusselen som de palestinske væpnede gruppene representerer. De ansvarlige for angrepene må stilles til ansvar for sine handlinger, ifølge Pillay.

– Jeg slutter meg til verdens fordømmelse av aggresjonen som finner sted i Gaza, og spesielt drapene på sivile. Dette er feil, og vil alltid være feil, sa Pillay.

Torsdag ettermiddag var til sammen 1.395 personer drept i de israelske angrepene på Gazastripen de siste ukene, ifølge nyhetsbyrået AFP. FN anslår at to tredeler av ofrene er sivile, og at rundt halvpartene av de drepte sivile er kvinner og barn.

Se video: Bombet på direkten

– Uklart hvem som sto bak

Onsdag ble minst 16 mennesker drept da flyktninger på en FN-drevet jenteskole ble rammet av et angrep på Gazastripen. FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA mener bygningen ble truffet av israelske stridsvogngranater.

Israelske militære mener imidlertid at det er uklart om israelske soldater eller væpnede Hamas-medlemmer sto bak angrepet. Viser det seg at Israel har ansvaret for hendelsen, vil Netanyahus regjering be om unnskyldning, ifølge en israelsk regjeringstalsmann.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har fordømt angrepet på skolen, og UNRWAs talsmann Chris Gunness brøt sammen i gråt da han ble intervjuet om hendelsen på TV-stasjonen Al Jazeera.

Flere soldater

Den israelske hæren opplyser at ytterligere 16.000 soldater fra reservestyrkene er mobilisert til krigen på Gazastripen. Til sammen 86.000 soldater er dermed kampklare.

Ifølge hæren vil det bare ta noen dager før Hamas' tunneler inn i Israel er ødelagt.

– Mengden sement Hamas har brukt til å bygge disse tunnelene, kunne vært brukt til å bygge to sykehus, 20 klinikker og 100 barnehager, sier generalmajor Sami Turgeman, ifølge nettstedet ynetnews.

Samtidig som militæroperasjonen pågår, har Israel sendt en delegasjon til Egypt som deltar i samtaler om en mulig våpenhvile.

Amerikansk ammunisjon

Intense angrep de siste dagene førte til at Israel en periode risikerte å gå tom for ammunisjon. Israels hær fikk imidlertid tillatelse fra USA til å hente ut bombekastergranater og annen ammunisjon fra et lokalt amerikansk våpenlager.

Torsdag ble minst 13 mennesker drept i angrepene på Gazastripen, ifølge palestinske leger. 13 andre døde av skader de pådro seg i tidligere angrep. Israelske granater landet i nærheten av en FN-drevet skole i byen Beit Lahiya, noe som førte til at åtte personer ble lettere skadd.

I løpet av de siste ukene er 56 israelske soldater blitt drept i kamper i og ved Gazastripen. Palestinske væpnede grupper har skutt et stort antall raketter mot Israel, noe som har ført til at tre sivile er blitt drept.