PST avblåser den skjerpede beredskapen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se pressekonferansen med justisministeren og PST-sjefen Les mer Lukk

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at trusselberedskapen vil bli nedtrappet til samme nivå som før beredskapen ble skjerpet i forrige uke.

Det skriver Salten politidistrikt i en pressemelding. Pressemeldingen ble offentliggjort klokka 16.30 torsdag.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) hadde sammen med PST og Politidirektoratet innkalt til en pressekonferanse om trusselsituasjonen klokka 18.

Politidirektoratet har beordret Salten politidistrikt til å avvikle den styrkede beredskapen i distriktet. Det innebærer at politiet ikke lenger skal bære våpen, og at grensekontrollen skal normaliseres, opplyser politidistriktet.

Ekstremister

Da PST slo alarm i forrige uke, skjedde det på bakgrunn av opplysninger om at det forelå en konkret og tidsavgrenset terrortrussel mot Norge. PST hadde mistanke om at personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria hadde til hensikt å gjennomføre et terrorangrep i Norge. Ifølge VG hadde gruppen forlatt Syria.

PST skal ha mottatt opplysninger om at personene hadde falske norske identitetspapirer, ifølge journalist og terrorekspert Kjetil Stormark. Han opplyser at han har fått dette bekreftet av flere uavhengige kilder.

– Om det er flere koblinger til Norge, eller om dette er den eneste, vet jeg ikke, sa Stormark til NTB tidligere denne uka.

Ifølge Stormark kjenner myndighetene identiteten til én person i den antatte gruppen som skal ha reist til Europa.

Gradvis nedtrapping

Så sent som onsdag ble situasjonen betegnet som «alvorlig og uavklart» – en uendret vurdering fra dagen før. Men den økte beredskapen er gradvis blitt trappet ned siden PST først slo alarm.

Politiets tilstedeværelse på offentlige knutepunkter, slik som flyplasser, havner og jernbanestasjoner, vil nå bli tilbakeført til normalt nivå, ifølge Salten politidistrikt.

Det er foreløpig ukjent om normaliseringen av beredskapen vil gjelde også i andre politidistrikter.