Republikanerne går til søksmål mot Obama

President Barack Obama saksøkes av Republikanerne på grunn av håndteringen av helsereformen. Foto: Ed Zurga/EPA/NTB scanpix. Les mer Lukk

Representantenes hus i Washington har vedtatt å ta juridiske skritt mot Barack Obama på grunn av presidentens håndtering av den omstridte helsereformen.

Republikanerne har flertall i Representantenes hus, og forslaget ble vedtatt med 225 mot 201 stemmer.

Republikanernes flertallsleder i huset, John Boehner, sier søksmålet er ment å utfordre Obamas «forsøk på å lage sine egne lover».

– River grunnloven i filler

I søksmålet hevdes det at Obama gikk ut over sine myndigheter ved alene å utføre omfattende endringer gjennom helsereformen, kjent som Obamacare.

– Vår frihet er truet. Vi kan ikke sitte stille og se på at presidenten river grunnloven i filler, sier republikaneren Tom Rice.

Pressekonferanse med politikerne fra Representantenes hus som nå har saksøkt Obama. Foto: AFP/NTB scanpix.

Vedtaket er det hittil siste i en lang rekke med forsøk fra republikaneren på å undergrave Obamas helsereform.

Representantenes hus har kommet med flere titalls vedtak om å tilbakekalle helseloven. Men alle vedtak er blitt blokkert av Senatet, der Demokratene har flertall.

– Polarisert klima

Striden viser hvor polarisert klimaet i Washington er, noen få måneder før mellomvalget i høst. I en kommentar til onsdagens vedtak ba Obama republikaneren om å slutte med å hate hele tiden.

– Slutt å være sint hele tiden. Stopp, stopp, stopp kun å hate hele tiden, sa Obama under en tale i Kansas City.

Barack Obama i Missouri. Foto: Reuters/NTB scanpix.