Terrorgruppe skal ha hatt falske norske id-papirer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og PST-sjef Benedicte Bjørnland under pressekonferansen forrige uke, da de gikk ut med trusselvurderingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Terrorforsker Magnus Ranstorp tror PST har mer informasjon som peker mot Norge som terrormål, enn at en antatt terrorgruppe fra Syria hadde norske id-papirer.

Journalist og terrorekspert Kjetil Stormark sier på sin blogg at en av grunnene til at PST slo terroralarm var informasjon om at en antatt terrorgruppe som reiste fra Syria til Europa, hadde falske norske id-papirer.

En uke etter at PST gikk ut og fortalte om terrortrusler mot Norge, holder sikkerhetstjenesten fortsatt kortene tett til brystet om hva som ligger bak vurderingen.

Tirsdag publiserte Stormark en rekke detaljer om bakgrunnen for trusselvurderingen i en blogg på Nettavisen. Stormark sier han har «flere, uavhengige kilder» som bekrefter opplysningene i blogginnlegget.

Les også: Stormark: – Flere tjenester meldte om trusselen samtidig

Kjenner identiteten

– En av påstandene PST mottok, var at gruppen hadde falske norske identitetspapirer. Om det er flere koblinger til Norge, eller om dette er den eneste, vet jeg ikke, sier Stormark til NTB.

Terrorforsker Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen tror PST har mer informasjon som utpeker Norge som et planlagt terrormål.

– Det ville vært rart om det ikke var mer som pekte mot Norge. Det finnes ingen direkte sammenheng mellom å ha norske id-papirer og å planlegge en reise til Norge. Det i seg selv kunne ha vært for å komme seg inn i EU, sier Ranstorp til NTB.

Ifølge Stormark kjenner myndighetene identiteten til én person i den antatte gruppen som skal ha reist til Europa.

– Jeg vet ikke sikkert om dette er celleleder eller en person med en underordnet rolle, men det skal være et medlem av gruppen, sier Stormark.

Les også: – Konkret trussel mot Norge

EKSPERT: Kjetil Stormark

Avkreftede opplysninger

PST jobbet intenst med å sjekke etterretningsinformasjonen. Søndag ble trusselvurderingen «noe redusert», men PST understreket at situasjonen fortsatt var alvorlig. Den vurderingen er ikke endret siden.

Årsaken til nedjusteringen er ifølge Stormark at enkeltopplysninger i de opprinnelige meldingene viste seg å ikke stemme.

– Det foreligger fortsatt en konkret trussel om et konkret angrep. PST og Etterretningstjenesten arbeider fortsatt med å analysere opplysningene. De kan for eksempel sjekke om detaljer knyttet til mulig reiserute faktisk lar seg gjennomføre, forklarer Stormark.

– Det er slike faktaundersøkelser som har gjort at man oppfatter etterretningsmeldingene som noe mindre troverdige og at trusselen dermed oppleves som lavere, sier han.

Les også: Ekspert: – Uvanlig å gå ut med trusselvurdering

Primærkilden

Stormark sier videre at PST ikke har fått kontakt med primærkilden bak opplysningene som utløste terrorvarslingen.

– I slike situasjoner er det viktig å komme i kontakt med primærkilden for å stille kontrollspørsmål for å forsøke å avkrefte eller bekrefte opplysningene. Utfordringen for PST er at de ikke har fått kontakt med den eller de som er kildene. Da er det vanskelig å avklare situasjonen, sier Stormark.

PST vil verken bekrefte eller avkrefte Stormarks opplysninger, eller si om de har vært i kontakt med primærkilden.

– Det blir helt umulig å kommentere dette. Det er fremdeles usikre opplysninger som vi forsøker å få avklart, men jeg kan ikke si noe mer om hva slags opplysninger, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.