– Norge må forberede seg på ebola

Ebolatilfeller kan ventes, også i Norge, selv om et stort utbrudd er usannsynlig. Her trekker helsepersonell i Sierra Leone i beskyttelsesdrakter. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tidenes verste utbrudd sprer seg i Vest-Afrika, nesten 700 er døde.

Siden mars i år har ebolaviruset herjet i Vest-Afrika. Særlig Sierra Leone, Guinea og Liberia har blitt hardt rammet. Hittil har mer enn 670 personer mistet livet, noe som utgjør tidenes verste ebolautbrudd.

Eksperter mener at vi også må forvente at dødsviruset kan ende i Norge.

– Med økende antall tilfeller øker også muligheten for at en smittet pasient kan reise til et land som Norge, sier overlege Arne Broch Brantsæter ved Avdeling for infeksjonssykdommer og Avdeling for akuttmedisin ved Oslo universitetssykehus til Nettavisen.

Les også: Norsk forsvarsveteran til Liberia for å kjempe mot ebola

Ekstremt dødelig

Ebolaviruset kan ha opptil 90 prosent dødelighet, og smitter svært lett. Tidligere har viruset blitt bekjempet ved å isolere landsbyer der smitte oppsto, men denne uken ble det klart at viruset blant annet har spredt seg til Nigeria, Afrikas mest folkerike land med minst 152 millioner innbyggere.

Dermed er det mye mer komplisert å ha oversikt over hvor smittede befinner seg, eller hvor de reiser.

Overlege Brantsæter tror ikke ebola kan få noe stort fotfeste i Norge, siden vi har bedre infrastruktur og større midler til effektivt smittevern enn mange fattige land.

– Vi kan være trygge på at det ikke blir et stort utbrudd i Norge, men vi må være forberedt på at det kan forekomme enkelttilfeller også hos oss, sier han.

Hittil i dette utbruddet har viruset hatt rundt 60 prosent dødelighet.

Les også: Frykter massesmitte etter skjebnesvanger flytur

Finnes ikke medisiner

Det har vist seg vanskelig å bekjempe utbrudd av ebolaviruset, siden det ikke finnes noen effektiv kur. Viruset gir høy feber og muskelsmerter som ofte følges av diaré, indre blødninger samt nyre- og leversvikt.

– Det finnes verken vaksiner eller medisinsk behandling mot ebola. Man kan bare behandle symptomene, for eksempel ved å tilføre blod. Hvis pasienten har et mildt tilfelle, blir viruset drept av immunforsvaret. Ellers er det ikke noe å gjøre, sier virusforsker Anders Fomsgaard til forskning.no.

Den høye dødeligheten medvirker faktisk til at tidligere ebolaepidemier som regel har svunnet raskt hen: Smittede omkommer eller blir friske relativt raskt. Det var forventet at det nåværende utbruddet skulle bli kortvarig, men nå har det altså vart i snart et halvt år og spredt seg til millionbyer som Lagos i Nigeria.

Ved mistanke om ebolatilfelle i Norge vil personen bli sendt med lufttett båre til høysmitteavdelingen ved Ullevål sykehus, skriver TV 2. Her tas prøver som bearbeides i et spesiallaget laboratorium.

– Den dagen det kommer ebola til Norge, så er vi godt forberedt. Vi har trent og øvd på dette i mange år, sier beredskapssykepleier Ina Simensen ved infeksjonsmedisinsk avdeling til kanalen.

Les også: Nigeria bekrefter ebolatilfelle i Lagos

Storbritannia forbereder seg

Onsdag diskuterer den britiske regjeringens kriseutvalg, den såkalte COBRA-komiteen, hvordan Storbritannia kan forberede seg til å håndtere et mulig utbrudd av ebola.

En mann i Storbritannia har blitt testet for ebola, men testen var negativ, bekrefter helsedepartementet i landet. Mannen skal ha reist fra Vest-Afrika til England.

– Så vidt oss bekjent er ingen britiske statsborgere smittet så langt, og det er ingen tilfeller av sykdommen i Storbritannia, sier utenriksminister Philip Hammond i et intervju med Sky News.

Hammond opplyser at kriseutvalget vil se på hvilke tiltak som eventuelt må gjøres i Storbritannia og ved diplomatiske poster i utlandet.

Britisk helsepersonell har blitt bedt om å være årvåkne og melde fra dersom de ser tegn på det dødelige viruset.

Les også: Krim-kongofeber på fremmarsj i Europa