Dagligvarekjeder vet ikke om de selger dansk svin

Verken Coop, Rema 1000 (bildet) eller NorgesGruppen har full oversikt over hvor kjøttet i produktene de selger kommer fra. Foto: Berit Keilen/NTB scanpix. Les mer Lukk

Verken Coop, Rema 1000 eller NorgesGruppen kan svare på om noen av deres produkter inneholder svinekjøtt fra Danmark.

Eksperter har bedt om at all import og grensehandel med dansk svinekjøtt stoppes umiddelbart på grunn av faren for smitte fra svinebakterien MRSA.

I fjor importerte Norge 1.656 tonn svinekjøtt fra Danmark, ifølge tall fra Nortura.

Av de fire største matvarekjedene i Norge, er det kun ICA som kan avkrefte at noen av butikkens matvarer inneholder importert svinekjøtt fra Danmark. Verken Coop, Rema 1000 eller NorgesGruppen har full oversikt over hvor kjøttet i produktene de selger, kommer fra, skriver Nationen.

Rema 1000 presiserer overfor NTB at kjeden ikke har dansk svinekjøtt i sitt nasjonale sortiment.

– I det lokale sortimentet har butikkene noe frihet til å velge lokale produsenter, og med den friheten kan ikke Rema 1000 sentralt utelukke at en lokal pølsemaker benytter seg av dansk småflesk i sine pølser. Men det er en minimal sjanse for at det skjer, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer.

«Køb dansk og bliv sund»

I Norge slaktes grisene dersom det blir påvist MRSA. Men det er for dyrt for Danmark. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix.

«Køb dansk og bliv sund», skryter den danske matministeren, som avviser å utrydde farlige MRSA-bakterier i landets svinefabrikker.

Les også: Dansk minister mener svinekjøttet er sunt - fire er døde

Så langt har fire mennesker dødd av uhelbredelige bakterier fra danske svin.

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at en dansk landbruksminister sier dette. Danskene har hele tida nærmest latterliggjort andre land som har argumentert på den måten for egen matproduksjon, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter.

– Når danskene nå gjør det, henger det selvsagt sammen med at dansk svinekjøtt har fått en veldig tillitssvikt i blant annet det svenske markedet blant andre, sier Lundteigen.

Ifølge Mattilsynet finnes det lite MRSA i Norge. MRSA kan finnes i kjøtt fra svin som er smittet, men sannsynligheten for at mennesker skal smittes gjennom å spise svinekjøtt, er svært liten. Bakterien stryker med når man steker kjøttet.