Stormark: – Flere tjenester meldte om trusselen samtidig

NYE MÅL: – løpende etterretningsopplysninger knyttet til terrortrusselen mot Norge, antyder at aktuelle terrorgrupper vurderer å angripe en type mål som ikke er blitt angrepet tidligere, skriver Kjetil Stormark. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere samarbeidende tjenester meldte omtrent samtidig til PST at det var oppstått en umiddelbar terrortrussel mot Norge, ifølge terrorekspert Kjetil Stormark.

Det var grunnen til at norske myndigheter slo full terroralarm torsdag formiddag. En konkret person – som norske myndigheter sitter med identiteten til og signalementet på – ble knyttet til opplysningene, skriver terroreksperten i en blogg publisert på Nettavisen.

Les også: Anundsen: – Faren er ikke over

– Terrorgruppe forlot Syria

Stormark skriver at det ble hevdet at en terrorgruppe hadde forlatt Syria med kurs for Europa og at Norge kunne være ett av flere mulige mål. Det ble hevdet at gruppen hadde skaffet seg norske, men falske, identitetspapirer.

SLO ALARM: Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: NTB/Scanpix

Beslutningen om å gå ut offentlig ble tatt i et ekstraordinært møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg onsdag, som ble sammenkalt på kort varsel etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde varslet Justis- og beredskapsdepartementet om opplysningene tjenesten hadde mottatt.

Meldingene skal ikke ha sagt noe om konkrete mål. Men løpende etterretningsopplysninger knyttet til terrortrusselen mot Norge, antyder at aktuelle terrorgrupper vurderer å angripe en type mål som ikke er blitt angrepet tidligere, skriver Kjetil Stormark.

Les også: Politiet: – Gradvis operativ nedtrapping