– Gjenoppbyggingen i Gaza vil ta år

SORG: Sørgende palestinere i byen Khan Yunis bærer døde barn som ble drept i israelske angrep tirsdag, ifølge palestinsk helsepersonell. Fot: NTB/Scanpix Les mer Lukk

Over 180.000 mennesker har søkt tilflukt i FN-bygninger på Gazastripen for å unnslippe Israels angrep. – Det vil ta år å bygge opp det som er ødelagt, sier Mazen Naim, som jobber for Flyktninghjelpen i det palestinske området.

Natt til tirsdag var en av de blodigste periodene så langt i konflikten mellom Israel og de væpnede gruppene på Gazastripen. Minst 24 mennesker ble drept som følge av israelske angrep, ifølge lokale kilder.

– Det var eksplosjoner over alt. Israelske marineskip, luftfartøyer og artilleri ble brukt i angrepene, forteller Naim (28) til NTB på telefon fra Gazastripen.

Selv befant han seg hjemme hos en venn i Gaza by. Hans høygravide kone hadde smerter og burde ha kommet seg til sykehus, men det var umulig å bevege seg utendørs på grunn av bombene.

På ettermiddagen tirsdag hevdet den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO at både Hamas og den ytterliggående palestinske gruppen Islamsk hellig krig var villige til å inngå våpenhvile i ett døgn. Påstanden ble imidlertid avvist av en talsmann for Hamas.

Blokaden fortsetter

Også drivstofftankene til Gazastripens eneste kraftverk ble truffet i de israelske angrepene. Tirsdag morgen sto anlegget i full fyr, og svart røyk steg mot himmelen. Dermed var store deler av Gazastripen uten elektrisitet.

Skader på kraftlinjene mellom Gazastripen og Israel som følge av kamper de siste dagene har også svekket strømforsyningen. Dette rammer i sin tur vannforsyningen i mange boligområder.

– De siste dagene har vi bare hatt strøm noen timer om dagen, sier Naim.

Han tror det vil ta år å bygge opp det som er blitt ødelagt i løpet av konflikten de siste ukene. Arbeidet vil trolig bli svært vanskelig på grunn av blokaden av Gazastripen, som Israel og Egypt nekter å oppheve.

– Hvordan skal vi få til gjenoppbyggingen? Vi vil trenge bygningsmaterialer, men det blir neppe lett å få tak i dem, sier Naim.

I begynnelsen av konflikten var det mange på Gazastripen som ønsket å svare på Israels angrep, ifølge Naim. Nå er over tusen mennesker drept og mange boliger ødelagt, og innbyggere i Gaza frykter at de har ofret mye til ingen nytte.

– Flyktningkrisen forverret

Så mange som 182.600 mennesker har søkt tilflukt i FN-bygninger på Gazastripen, ifølge FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA. Dette tilsvarer rundt 10 prosent av befolkningen i det palestinske området.

Israelske militære kilder opplyser at de angrep om lag 70 mål i løpet av natten. Både det lokale finansdepartementet og bygningene til Hamas' radio- og TV-stasjon ble rammet.

Blant dem som ble drept i bombeangrepene natt til tirsdag, skal det ha vært ni kvinner og fire barn. Frykt og panikk preget igjen området etter at partene hadde hatt en uoffisiell pause i kamphandlingene i helgen.

En av boligene som ble ødelagt, tilhørte Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh, som var palestinsk statsminister i 2006. Huset var tomt, og ingen ble skadd i dette angrepet.

Israelske soldater drept

Også de væpnede palestinske gruppene fyrte av raketter, og luftvernsirenene ga gjenlyd i Tel Aviv og flere andre israelske byer.

Israelerne meldte ikke om noen drepte eller sårede i løpet av natten. Men mandag kveld ble fem israelske soldater drept da væpnede palestinere tok seg inn i Israel gjennom en tunnel og skjøt raketter mot et militært vakttårn. Tidligere mandag ble fem andre israelske soldater drept, noe som fikk Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å erklære at offensiven på Gazastripen kan bli langvarig.

Så langt i konflikten er over 1.100 palestinere drept, de fleste av dem sivile. På israelsk side er 53 soldater og tre sivile drept.