Frp avviser Ap-kritikk for sommel med terrorlov

Per Sandberg kaster ballen tilbake til Arbeiderpartiet, som han mener selv brukte lang tid på ny terrolovgivning. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix) Les mer Lukk

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg avviser at regjeringen somler med ny terrorlov.

Lovforslaget om hvordan Forsvaret skal bistå politiet ligger fortsatt hos regjeringen, og Ap kritiserer regjeringen for å somle.

11. juli i fjor sendte de rødgrønne lovforslaget på høring, med høringsfrist 11. oktober. Men etter regjeringsskiftet har forslaget ikke kommet videre.

Lovforslaget skulle regulere situasjoner av den typen som nå har oppstått med terrortrusselen mot Norge og gi en lovhjemmel for når politiet trenger bistand fra Forsvaret, skriver Dagens Næringsliv.

ABC Nyheter meldte nylig at arbeidet med ny terrorlov ikke er på plass.

Kritiserer regjeringen

Regjeringen viser ikke mye handlekraft hvis lovforslaget har ligget et helt år, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) til Dagens Næringsliv.

Hun sier det er svært viktig med en demokratisk forankring i lovs form når Forsvaret yter bistand til politiet. – Ikke bare ut fra demokratisk forankring, men rent funksjonelt ved å ha tydelige kriterier for når politiet kan få bistand fra Forsvaret, fremholder Tajik.

Kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet bekrefter at regjeringen fortsatt har høringsutkastet og høringsinnspillene til behandling.

Les også: Ny terrorlov i det blå

– Stein i glasshus

Frps stortingsgruppe tilbakeviser kritikken fra Arbeiderpartiet.

– Arbeidet med en ny terrorlov er særdeles viktig, det har vi sett den siste uken, her må man være treffsikker på varige og umiddelbare tiltak. Situasjonen er meget alvorlig, og da kreves det at man behandler loven på en alvorlig måte. En lov som eksempelvis involverer bruk av militæret mot sivilbefolkningen er ikke noe man skal forhaste seg med, sier Per Sandberg (Frp) til NTB.

Han sier at de rødgrønne heller ikke forhastet seg og at Hadia Tajik kaster stein i glasshus når hun nå kritiserer regjeringen.

– Den rødgrønne regjeringen ventet helt til våren 2013, etter åtte år i regjering – og to år etter 22. juli, med å sende et lovforslag på høring, selv om trusselvurderingene ikke har vært til å misforstå.

Han viser til at kampen mot terror er krevende.

– Jeg reagerer kraftig på at Arbeiderpartiet nå slår politisk mynt på en situasjon som er meget krevende for nasjonen.