Stadig nye varmerekorder i hele landet

Over 80 målestasjoner over hele landet har registrert høyere julitemperaturer enn tidligere år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Over 80 målestasjoner har satt temperaturrekorder i juli, melder Meteorologisk institutt. Men varmerekorden fra 1970 er ikke slått.

Norges varmerekord ble satt 20. juni 1970 da det var 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud.

– Det nærmeste vi har kommet rekorden i sommer er 34,1 varmegrader på Vossevangen, forteller seksjonsleder for klimainformasjon Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Ellers i landet har det også vært varmt, og over 80 målestasjoner over hele Norge har registrert høyere julitemperaturer enn tidligere år. Voss er sammen med Sogndal, Sunndalsøra, Steinkjer, Mosjøen, Sortland, Bodø, Tromsø, Vardø, Sarpsborg, Rena, Kvitfjell, Oslo – Blindern, Fagernes, Kongsberg, Lindesnes og Notodden blant stedene som har satt rekord i juli.

Les også: Varmt vann gjør at giftige alger blomstrer tidligere

Varmere hetebølger

Instituttet forventer at hetebølgene i årene som kommer, vil være enda varmere.

– Vi følger med på hvor raskt utviklingen går. Våre anslag viser at temperaturen gjennomsnittlig vil være 4 grader høyere 40 til 60 år fram i tid, forteller Hygen. Han sier at det er et klimaendringsspørsmål at somrene på sikt blir varmere.

– Jeg kan ikke si at akkurat denne varme sommeren er et tegn på klimaendring, men det er høyere sannsynlighet for hetebølger nå enn på 60- og 70-tallet, fordi det generelt sett har blitt varmere, sier han.

Varmerekordene som har blitt satt i sommer, blir ikke nødvendigvis stående like lenge som den over 44 år gamle rekorden.

– Jeg venter at rekordene blir slått innen 20 år, men ikke med stor margin. Det har vært skikkelig varmt i sommer, fastslår Hygen.

Les også: Sommerheten kan gi skyhøye strømpriser

Tropenetter

I sommer har det ikke bare vært varmt midt på dagen.

– Færder fyr har nå hatt ni tropenetter på rad, sier klimaforsker Hanne Heiberg til NTB. Hun forteller at det i 1997 var sju tropenetter ved fyret, så var det to kaldere netter før det ble sju tropenetter igjen.

To jenter hopper fra stupetårnet på Ingierstrand utenfor Oslo onsdag. Sommer, sol og varme. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Men ni netter i strekk er ny rekord, sier hun.

For at en natt skal betegnes som tropenatt, kan ikke temperaturen synke under 20 varmegrader.

Ifølge VG er sommerrekorden på antall tropenetter 77, og så langt i år har det vært 70 tropenetter i landet.

Les også: – Uvanlig mange tropenetter i år

Mer vanlig fremover

Resten av sommeren blir det sannsynligvis ikke satt flere varmerekorder.

– Varmen fortsetter, men det blir generelt lavere temperaturer fremover, opplyser vakthavende meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB.

Gjennomsnittlig vil temperaturen ligge mellom 20 og 24 varmegrader.

– Så det er mer behagelige, mer vanlige sommertemperaturer vi kan vente oss, sier han.

I dagene som kommer må Vestlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark belage seg på nedbør og kaldere temperaturer i forbindelse med et lavtrykk som kommer inn fra Nordsjøen, mens det lenger sør og øst for fjellene vil bli fint vær og «relativt hyggelige sommertemperaturer», ifølge meteorologen.

Han legger til at det ikke er varslet mye tordenvær de nærmeste dagene.