Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Her på Frps landsmøte i mai. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Les mer Lukk

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil allerede fra nyttår kreve at alle ledige under 30 år skal i aktivitet. Hvis ikke blir trygdeutbetalingen avkortet.

– Fra 1. januar 2015 vil vi innføre en lovbestemmelse om å innføre aktivitetsplikt. Man må møte til en meningsfull aktivitet som kommunene ordner, slik man har gjort det i Fjell kommune og Verdal kommune. Man møter til avtalt aktivitet og til avtalt tid. Hvis ikke får man trekk i ytelsen, sier Eriksson til VG.

Vil stille aktivitetskrav

Eriksson krever at unge skal i aktivitet og kobles til kommunene og det lokale næringslivet. På den måten skal de unge venne seg til å jobbe og komme i kontakt med arbeidsmiljøet.

– Vi krever at alle kommuner blir lovpålagt fra nyttår å stille aktivitetskrav. Dette vil gjelde de under 30 år, sier Eriksson.

Smittsom sosialhjelp

– Sosialhjelp er smittsomt. Vi vet at de som har foreldre som mottar sosialhjelp, har større sjanse for å ende opp med å motta sosialhjelp selv. Derfor innfører jeg nå strengere aktivitetskrav for personer som mottar slik hjelp, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til Adresseavisen.

Les saken: Frp-minister varsler stregere krav til sosialhjelp

Til VG sier Eriksson at tiden er overmoden for at vi overhaler dagens velferdssamfunn. Det gamle begrepet «velferdsstat» vil han bytte ut.