Oljelager i Libya truffet av raketter

Oljetank i full fyr ved flyplassen i Tripoli mandag. Situasjonen i landet er kritisk. Foto: Mohammed Elbosifi/AFP - NTB scanpix. Les mer Lukk

Brannen er ute av kontroll.

En enorm brann på to drivstofflagre ved flyplassen Tripoli var mandag ute av kontroll, opplyste det statlige oljeselskapet NOC. Brannen startet søndag etter at et av lagrene ble truffet av raketter. Brannen spredte seg siden til et annet lager i nærheten.

Den libyske regjeringen ber folk i en radius av tre kilometer om å evakuere boligene sine umiddelbart. Regjeringen frykter brannen skal bre seg ytterligere, til et stort lager med naturgass.

Brannen på drivstofflagrene truer nå Libyas oljeindustri, som allerede er hardt rammet av at utenlandske oljearbeidere har forlatt landet.

Les også: Redningsarbeidere fant 18 lik i flyktningebåt

– Bedre før

Det har den siste tiden vært en rekke angrep mot flyplassen, som rivaliserende militsgrupper, de fleste av dem islamistiske, kjemper om kontrollen over. Kampene som startet 13. juli, har krevd minst 97 menneskeliv, mens over 400 andre er såret.

Saken fortsetter under bildet

Røyken stiger opp fra brannen ved oljelageret. Foto: EPA - NTB scanpix.

– Flertallet av de libyske borgerne hadde det bedre under det sterke sentralstyret til Gaddafi, sier Knut Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen og ekspert på Libya til NRK.

– Diktaturet er jo borte, men de som ikke var i direkte konflikt med staten den gangen, vanlige folk, føler nok at situasjonen har blitt verre. De lever i langt større grad av utrygghet nå. I tillegg er økonomien dårlig og kriminaliteten øker.

Forlater landet

Frankrike, Storbritannia, Nederland, Tyskland og USA oppfordrer sine statsborgere som oppholder seg i landet, til å reise fra landet.

Les også: Mann satte fyr på seg selv ved ambassade i Berlin

Lørdag stengte den amerikanske ambassaden i Tripoli og de amerikanske ansatte ble evakuert til nabolandet Tunisia. Også Nederland vurderer å stenge sin ambassade midlertidig. Storbritannias ambassade vil fortsatt være åpen, men med redusert antall ansatte.

Tsjekkia, Malta, Østerrike, Sverige, Norge, Danmark og Finland har alle advart sine landsmenn mot å reise til Libya. Sverige har også bedt folk forlate byen Benghazi. Også Spania og Sveits advarer mot reiser til landet.

Les også: Yara-fabrikk i Libya stengt

Ber om fred

Angela Merkel (bildet) med flere europeiske ledere ber om våpenhvile i Libya. Foto: Clemes Bilan/AFP - NTB scanpix.

USA tar sammen med en rekke EU-ledere til orde for en våpenhvile i Libya og at FN får en rolle med å skape stabilitet i det voldsherjede landet.

De siste to ukene har Libya blitt rammet av den dødeligste volden siden krigen i 2011 hvor landets diktator Muammar Gaddafi ble styrtet.

Kravet om en våpenhvile kom etter en telefonkonferanse mellom president Barack Obama, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande, Storbritannias statsminister David Cameron og Italias statsminister Matteo Renzi.

– De fem stats- og regjeringssjefene fordømmer volden mot sivile, trakasseringen av diplomater og sammenbruddet av den politiske prosessen, heter det i en uttalelse fra den tyske regjeringen.

Fakta om utviklingen i Libya

* Muammar Gaddafi tok makten i Libya i et kupp i september 1969. I februar 2011 brøt et opprør mot hans regime ut i Benghazi øst i Libya.

* Regjeringshæren gikk til motoffensiv og var i ferd med å gjenvinne kontrollen da FNs sikkerhetsråd 17. mars åpnet for bruk av «alle nødvendige midler» for å «beskytte sivilbefolkningen».

* To dager senere gikk vestlige fly til angrep mot regjeringsstyrkene. NATO overtok ansvaret for operasjonen 31. mars.

* Norge deltok i operasjonen med seks fly. De norske flyene var ifølge Forsvaret i lufta i til sammen 3.122 timer og slapp 569 bomber over Libya.

* Opprørerne inntok hovedstaden Tripoli i august. Gaddafi ble tatt til fange og drept 20. oktober, og NATO avsluttet sin operasjon 31. oktober.

* Siden borgerkrigen har Libya i praksis vært kontrollert av væpnede militser. Landet er preget av vold og lovløshet.

* Valget på ny nasjonalforsamling ble først gjennomført i juni i fjor og den nye grunnloven som egentlig skulle være på plass innen august 2012 er ennå ikke ferdig.

* Ali Zeidan har ledet en svak regjering siden høsten 2012, men ble tirsdag avsatt av nasjonalforsamlingen og dro i eksil.