Politidirektøren: – En naturlig utvikling

TRAPPER NED: Politidirektør Odd Reidar Humlegård ved Politidirektoratet forteller at de trapper ned som følge av PST endrede trusselvurdering. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier beredskapsnivået under terrortrusselen har vært krevende. Tirsdag trappes det ned.

Det var på en pressekonferanse hos Politidirektoratet mandag ettermiddag at Humlegård fortalte at politidistriktene fikk en ny operasjonsordre mandag klokken 14.

– Det blir fortsatt bevæpning av politiet, men vi gir føringer for at synlig tilstedeværelse av politi skal tas ned og reduseres, sa politidirektøren.

Ifølge Humlegård opplyste at den økte beredskapen har kostet flere titalls millioner kroner bare innen politiet.

– Det har vært krevende for oss. Forhåpentligvis vil det trappes enda mer ned etter hvert. Det går i alle fall i riktig retning, sier Humlegård til NTB.

Les også: Politiet: Redusere beredskapen fra i morgen

Fortsatt grensekontroll

Mens også stabs- og planleggingsfunksjoner blir redusert, vil oppmerksomheten dreies mer i retning analyse-, grense- og utlendingskontroll.

– Indikerer fortsatt oppmerksomhet rundt grensekontroll, kombinert med en redusering av væpnet politi ellers i landet, at de antatte gjerningspersonene ikke er i Norge?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi gjør våre prioriteringer i tråd med PSTs vurderinger. Dette er en naturlig utvikling, sier Humlegård.

Politiet skal kunne trappe raskt opp igjen om trusselbildet endres, og politidirektøren la vekt på at det ikke var grunn til å senke skuldrene. Samtidig sa han politiet begynner å planlegge evalueringen av eget arbeid. Mandag ble det også kjent at statsminister Erna Solberg har reist på ferie.

Humlegård advarer likevel mot å tro at all fare er over.

– Vi er pålagt å drive evaluering, så dette er ikke et viktig moment for andre. Trusselbildet er fortsatt alvorlig, sier han.

Passproblemer

Tidligere har ferierende nordmenn fått problemer av strengere innfartsregler som følge av terrortrusselen. Den nåværende grenseberedskapen blir forlenget til 12. august, men den kan avvikles så raskt situasjonen er avklart.

– Budskapet er at folk må reise som normalt. Hvis det foregår kontroll, kan det ta noe mer tid, sier seksjonssjef Jon Ståle Stamnes for internasjonalt politisamarbeid i Politidirektoratet.

Han oppfordrer alle til å ta med seg pass eller ID-kort når de reiser ut fra Norge, også til de nordiske land, men sier at de reisende ikke må la seg skremme.

– Vi har en formening om hva vi ser etter. Det er ikke barn, barnefamilier eller fotballag, sa han.