Nye rakettnedslag ryster Gazastripen og Israel

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ingen glede for palestinere under id-feiringen Les mer Lukk

En uoffisiell pause i kamphandlingene er brått avsluttet. Både Gaza og Israel lider tap.

Både Shifa-sykehuset og flyktningleiren Shati i Gaza by ble rammet av rakettnedslag mandag. Det kostet minst ti personer livet, flesteparten av dem barn, ifølge AFP.

De første meldingene gikk ut på at Israel sto bak angrepene. Men det israelske forsvaret sier det er snakk om raketter fra Hamas.

– For kort tid siden skjøt terrorister i Gaza raketter mot Israel. En av dem traff Shifa-sykehuset i Gaza by. Den andre traff flyktningleiren Shati, skrev hæren på Twitter.

Se også: Baby reddet ut av den drepte morens mage

Så kom det meldinger om fire drepte og ti sårede i Eshkol sør i Israel da granater slo ned fra Gazastripen. Partene tok en uformell pause i kamphandlingene i helgen, men håpet om mer ro under markeringen av id så dermed ut til å være skutt i filler.

Sorg

Avslutningen på muslimenes fastemåned ramadan er ikke blitt noen gledesfeiring for innbyggerne på Gazastripen. Flere besøkte gravplassene mandag for å minnes sine døde.

– I stedet for å gå til feiring i parkene, går barna til gravlundene. Gatene er nesten tomme. Normalt er de så fulle på denne dagen at du ikke kan sette foten foran deg i noen områder, forteller kommunikasjonssjef Osama Damo i Redd Barnas nødhjelpsrespons til NTB fra Gaza.

– Jeg hører fortsatt lyden av bombardement. Folk holder seg inne, sier han og forteller om stor sorg på det som normalt er en høytid for glede, fest, mat, gaver og familie.

Mange drepte

Israels militæraksjon på Gazastripen har vart i tre uker. Minst 1.050 palestinere er drept, mens 43 soldater er drept på israelsk side. De fleste drepte på palestinsk side er sivile, mens tre sivile var drept i Israel før mandagens angrep.

– Vi trenger en langvarig slutt på volden slik at vi kan begynne å jobbe, sier Damo om det han kaller en farlig og krevende innsats.

Traumatisert

Ifølge tall fra UNICEF er over 220 barn er drept på Gazastripen. Hele 194.000 traumatiserte mindreårige trenger nå umiddelbar krisehjelp, ifølge FNs barnefond.

– Mange av disse barna opplevde offensiven i 2008 og 2009 og går nå gjennom det samme igjen. Noen har sluttet å snakke, flere blir stille og innesluttet, gråter mye om natta, tisser i senga, har mareritt, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge.

Tallet på internt fordrevne har nådd 215.000 mennesker, minst halvparten barn.

– Våpenhvilen i helgen var et kjærkomment pusterom hvor vi fikk inn ganske mye hjelp og prioriterte mat, medisiner og drivstoff. Men med de behovene som finnes nå, så er det ikke nok, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Flere av Gazastripens innbyggere brukte markeringen av høytiden id på gravlundene mandag. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix

Utålelig lidelse

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til mandag en enstemmig uttalelse som ber om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen. FN-sjefen Ban Ki-moon etterlyser politisk vilje fra begge sider.

– Jeg ber innstendig de stridende partene i Gaza om å stanse kamphandlingene umiddelbart og fortsette arbeidet for en varig våpenhvile, slik også Sikkerhetsrådet krever. Sivilbefolkningen påføres uforholdsmessige og utålelige lidelser som må stanse, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Israel vil ikke oppnå fred og sikkerhet ved å fortsette bakkeoperasjonen, understreker han. På samme tid vil nye raketter fra Gaza mot Israel «ikke gi palestinerne i Gaza et bedre liv eller verdighet».