Forsvarsveteran til Liberia for å kjempe mot ebola

Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund reiser godt forberedt til Liberia for å kjempe mot det dødelige ebola-viruset. Foto: Privat / NTB scanpix Les mer Lukk

Forsvarsveteran Kenneth Bjerkelund (33) reiser mandag til Liberia for å kjempe mot det dødelige ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika. – Det er en stor krise der, forklarer han.

Norske forsvarsveteraner er i gang med et prosjekt for å organisere frivillige til Liberia, Sierra Leone og Guinea for å kjempe mot ebolaviruset.

Det er organisasjonen Making Change som står bak prosjektet, og leder Kenneth Bjerkelund (33) reiser til Liberia mandag morgen.

– Det blir jeg som reiser til å begynne med, men vi har en gruppe som er klare til å dra på kort varsel dersom det blir behov for det, sier Bjerkelund til NTB.

Veteraner egner seg

Først og fremst skal 33-åringen gi informasjon om viruset på skoler, sykehus og landsbyer. Bjerkelund har tidligere jobbet ti år i Forsvaret, blant annet som marinejeger. Han tror bakgrunnen er relevant for arbeidet organisasjonen skal gjøre i Liberia.

– Veteraner egner seg godt som bidragsytere i humanitære katastrofer. Kombinasjonen av feltmedisinsk kunnskap og erfaring fra ekstreme situasjoner kommer godt med, sier han.

Bjerkelund har vært i Liberia flere ganger og sier han kjenner stammefolket Kissi svært godt. Det tror han kan hjelpe ham i arbeidet mot viruset.

– Lokalbefolkningen har ikke tillit til vestlig medisin, og kombinert med ulike gravritualer og lite kunnskap, fører det fort til smittespredning.

Amerikansk lege smittet

Dr. Kent Brantly (til høyre) er nå bekreftet smittet av ebola. Han jobbet for Samaritan Purse i Liberia. Foto: Samaritan Purse/Reuters/NTB scanpix.

Søndag opplyste en amerikansk, kristen veldedighetsorganisasjon i Liberia at en av legene deres hadde blitt smittet av ebola. Bjerkelund sier han er så forberedt som han kan bli.

– Jeg har forberedt meg så godt jeg kan og har med personlig verneutstyr, men man kan aldri være helt sikker, sier han.

Etter planen skal 33-åringen være i Liberia i tre uker, men blir lenger dersom det er behov for det.

– Jeg har en følelse av at jeg kommer til å bli der lenger. Det er en stor krise der som er mye større enn mange er klar over, sier han.

Ebolaviruset er svært smittsomt, og det finnes ingen medisin mot sykdommen.

660 mennesker er hittil døde i ebola-epidemien som har rammet Guinea, Liberia og Sierra Leone i år, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).