Vil vinne Norway Cup for Gaza

Det palestinske laget Paces 1 (blå drakter) spiller her mot Skjoldar fra Rogaland på Norway Cup i Oslo søndag formiddag. Paces 1 vant kampen 19-0. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk

Palestine Association for Children's Encouragement kommer fra uro i Midtøsten til terrortrusler mot Norge. Nå vil de spille Gazas sak på Ekebergsletta.

Spillerne fra Palestine Association for Children's Encouragement, eller «Paces», kommer fra et område der de føler seg undertrykt. I Norway Cups første kamp var de derimot overlegne.

– Det ble en grei kamp for oss. Vi har trent mye, sier Saleh Nasrallah (14) etter 19-0-seieren over Skjoldar.

Han er en av nesten 5.000 deltakere i Paces-programmet, som består av barn og unge fra palestinske flyktningleirer i Palestina, Libanon og Jordan. Fire lag har reist til Ekebergsletta. Ett av dem fikk altså en drømmestart på bekostning av hvitkledde rogalendinger.

– Jeg har ikke fulgt så mye med på det som har skjedd i Midtøsten, men jeg vil tro det er roligere for dem her enn der de kommer fra. Uansett var de veldig vanskelige å spille imot. Det var som om de brukte magi, sier Skjoldar-kaptein Eivind Haraldseid (14) etter kampen.

Redde for returen

Paces har sendt lag til turneringen siden 2008. Nå er spenningene i hjemtraktene mer intense enn på lenge.

– Vi kommer hit fordi vi er frie til å spille fotball og gjøre det vi vil. Det er ikke situasjonen i Palestina og Gaza, og vi vil vinne turneringen for dem. Hjemme er vi alltid redde for at noe skal skje. Vi føler oss ikke trygge i det hele tatt, sier Nasrallah, som selv bor på Vestbredden. Han er redd for egen sikkerhet når laget returnerer til Midtøsten.

Han er dog fornøyd med sympatien nordmenn har for palestinerne, og foreløpig står det bare norske lag på kamplisten i de innledende rundene. Skulle derimot et israelsk lag dukke opp på motsatt banehalvdel under Norway Cup, vil følelsene spille inn.

– En slik kamp ønsker vi ikke å spille, sier tenåringen.

Gaza-lag ble hjemme

Paces ønsker å gi palestinske barn og unge trygge spilleomgivelser, på linje med det Norge og andre land i Europa kan tilby. De vurderte ikke å la Norway Cup-sjansen gå fra seg når også Norge ble rammet av uro.

– Det var ikke aktuelt. Vi så fram til turen og insisterte på å komme. Spillerne er overhodet ikke urolige. Vi er heller sjokkerte og skuffet over at et fredelig land som Norge kunne få slike trusler, sier trener Mohammed Sabbah.

Selv om fire lag kom trygt fram, var ikke alle lag like heldige.

– Ett av våre lag fra Gaza hadde ikke anledning til å reise på grunn av uroen som er der. Det gjør oss svært triste.

– Ikke en plass for engstelse

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Ekebergsletta søndag. Hun er glad for at arrangementet går som planlagt, men innser at noen blir hindret fra å delta.

– Jeg synes det er forferdelig leit at vi har kriser og konflikter som hindrer lag fra å komme, og situasjonen i Gaza gjør det vanskelig for mange der å tenke på fotball, sier statsministeren,

Samtidig håper hun alle kan forenes under rammene som Norway Cup legger opp til.

– En av de fine tingene med turneringen er at alle typer mennesker kan delta. Vi er opptatt av Norway Cup er et sted for fotballglede, ikke for engstelse eller politisk aktivitet, sier hun.