PST: – Trusselen er noe redusert

Your browser doesn't support HTML5 video.

PST-sjefen: - Trusselen er noe redusert
PST-sjef Benedicte Bjørnland sier søndag at informasjonen de har hentet inn tyder på at trusselen om et angrep mot Norge er noe redusert. Beredskapen forblir uendret inntil videre.

– Utviklingen de siste dagene er at PST har mottatt svært mye relevant informasjon som gjør at grunnlaget vi nå har å vurdere ut ifra, er omfattende, sa Bjørnland.

Informasjonen er innhentet gjennom kanaler nasjonalt og internasjonalt. Dette har ifølge PST-sjefen gitt informasjon av «høy kvalitet» og bidratt til vurderingene PST nå gjør knyttet til trusselsituasjonen.

– Basert på de siste dagers arbeid kan vi nå si at trusselen om et terrorangrep mot Norge er noe redusert, sa Bjørnland.

PST jobber fortsatt for fullt med å avklare trusselen, og situasjonen kan endre seg raskt, understreket hun. Situasjonen betegnes fortsatt som alvorlig.

Ingen siktede

PST tror personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria har til hensikt å gjennomføre terrorangrep i Norge. Det er fremdeles det PST jobber etter, sier Bjørnland til NTB.

– Det er fortsatt vårt utgangspunkt, men konkret når det gjelder alvoret i trusselen, så er den nå noe redusert, sier hun.

Bjørnland avkreftet under pressekonferansen at noen er siktet i saken. Situasjonen er fremdeles uavklart, men pilen peker i riktig retning, mener hun.

– Vi går ikke og graderer trusselnivået, men gitt utgangspunktet, som var svært alvorlig, så er situasjonen nå noe mindre alvorlig, sier Bjørnland til NTB.

PST-sjefen sier avgjørelsen om å endre trusselbildet ikke var en vanskelig avveining, men at det ikke er eksakt vitenskap.

Les også: PST: – Ikke ny trusselvurdering i dag

Samme beredskap i 24 timer

Siden meldingen om en mulig terrortrussel mot Norge kom torsdag, har alle politidistriktene i Norge skjerpet beredskapen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier politiet vil fortsette med det nåværende beredskapsnivået i omtrent ett døgn til.

– Vi kommer i løpet av søndag kveld og mandag til å jobbe med en ny operasjonsordre til politidistriktene som legger grunnlaget for deres tiltaksvurderinger ute i det enkelte politidistrikt.

Humlegård legger til at den nye vurderingen er en god utvikling.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at de fortsatt ønsker å få tips fra publikum.

– Vi ønsker oss fortløpende informasjonstilgang, så vi oppfordrer fortsatt enkeltpersoner i Norge til å gi tips om man skulle komme over noe man mener er relevant for oss, sier hun.