Den humanitære våpenhvilen i Gaza er i gang

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se bomberegnet over Gaza
12 timer fra klokken 07.00 norsk tid legger det israelske militæret og Hamas ned våpnene for en humanitær våpenhvile.

Israel sier den korte våpenhvilen starter klokka 7, mens Hamas vil starte klokka 8. Verken Israel eller Hamas har godtatt forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

Den kortvarige våpenhvilen lørdag, som ble foreslått av FN, skal gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen.

Utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit i NRK sier folk i Gaza benytter våpenhvilen til å se til husene sine og skaffe penger og mat. De tror imidlertid ikke at pausen i kampene lørdag vil vare ut den planlagte tiden

Fortsetter tunnelletingen

En talskvinne for Israels militære har opplyst at de israelske soldatene skal fortsette å lete etter tunneler på Gazastripen under lørdagens våpenhvile, og «respondere om terroristene velger å utnytte situasjonen til å angripe israelske soldater eller skyte mot israelske sivile».

Hun sa også at palestinere som har forlatt sine hjem etter israelske advarsler, ikke får lov å vende tilbake under våpenhvilen.

Flere drepte

Kort tid før den kortvarige våpenhvilen trådte i kraft, opplyste det palestinske helsedepartementet at 35 personer fra samme familie var blitt funnet drept i sitt hjem i landsbyen Khuzaa sør på Gazastripen, ifølge Reuters. Minst 11 av de drepte var barn.

Israelske stridsvogner skjøt mot huset torsdag. Det ble også meldt også om at flere sårede var fanget i ruinene etter hendelsen.

Det totale dødstallet blant palestinere i Gaza har dermed kommet opp i 900. Minst 192 barn har mistet livet, ifølge UNICEF. Israel har så langt lidd et tap på 37 soldater i kampene, i tillegg til tre sivile i Israel som mistet livet i et palestinsk rakettangrep.