Israel øker sikkerheten etter protest på Vestbredden

En palestinsk demonstrant løper forbi brennende dekk under demonstrasjonen på den okkuperte Vestbredden. Foto Mohamad Torokman / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Etter at to palestinere ble skutt og drept av israelske soldater i en massiv demonstrasjon på den okkuperte Vestbredden, øker israelske styrker sikkerheten. Menn under 50 år får ikke delta i fredagsbønnen.

I frykt for voldelige protester etter demonstrasjonen torsdag, vil israelsk politi forby menn under 50 år å delta i fredagsbønnen i al-Aqsa-moskeen i Jerusalem på den siste dagen av fastemåneden Ramadan.

– Ulike styrker har blitt mobilisert i og rundt Gamlebyen i Jerusalem. Vi er forberedt til å håndtere alle mulige forstyrrelser, sier talsmann Micky Rosenfield i det israelske politiet.

200 såret

Rundt 10.000 palestinere støtte sammen med grensesoldater i Qalandia, mellom Ramallah og Jerusalem, der den viktigste grenseovergangen mellom Øst-Jerusalem og resten av Vestbredden er, ifølge BBC.

Det ble først meldt at tre mennesker var drept, men tallet ble senere nedjustert av sykehuskilder. De drepte var 19 og 27 år gamle, ifølge nyhetsbyrået Ma'an News Agency.

Rundt 200 mennesker ble såret i sammenstøtet, som fant sted etter at deltakere i en demonstrasjon i Ramallah marsjerte de få kilometerne til grensa til Jerusalem.

Protest i Jerusalem

Demonstrasjonen kan ha vært den største i Palestina siden intifadaen fra 2000 til 2005. Det var protester også i Jerusalem torsdag.

– Det er tusener av demonstranter der, sa en talskvinne for den israelske hæren og fortalte at demonstrantene rullet brennende bildekk mot soldatene og kastet fyrverkeri og bensinbomber.

Hun sa også at soldatene svarte på demonstrasjonen med «vanlige metoder mot opptøyer», et begrep som innebærer at det brukes såkalt ikke-dødelige våpen som gummikuler og tåregass. Hun ville ikke kommentere meldinger om bruk av ekte kuler.