Nedskyting av passasjerfly ble ingen krigsbrems

Sanksjonene mot Russland har vært for svake for å ha noen effekt, sier ekspert. Foto: Maxim Zmeyev/Reuters - NTB scanpix. Les mer Lukk

Det er ikke første gang Ukraina beskylder Russland for å skyte ned et ukrainsk jagerfly, men utviklingen viser at krigen fortsetter ufortrødent, sier Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll.

Han påpeker at nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet ikke har hatt noen effekt.

– Ingen av partene, verken Ukraina, opprørerne eller Russland har vist vilje til å endre politikk, sier Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

En talsperson for det ukrainske forsvaret opplyste tidligere onsdag at to ukrainske jagerfly var skutt ned av prorussiske opprørere.

– Våre foreløpige opplysninger tyder på at rakettene ble avfyrt fra russisk territorium, sier Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd i en uttalelse, ifølge AFP.

Les også: To ukrainske jagerfly skutt ned - skylder på Russland

Beskyldninger

Bukkvoll minner om at Ukraina de siste 14 dagene jevnlig har beskyldt russerne for å bruke artilleri innover grensen.

– At Ukraina nå hevder at Russland har skutt ned to jagerfly må regnes som påstander til den ene siden av konflikten, men det er slett ikke usannsynlig. Det i seg selv er ikke dramatisk, det dramatiske ligger i at ingen ting ser ut til å stanse krigen. Den fortsetter ufortrødent, sier Bukkvoll til NTB.

Han peker på at parlamentet i Ukraina tirsdag denne uka vedtok delvis mobilisering.

– Ukraina har hatt betydelig framgang på slagmarken, men vedtaket i parlamentet kan vel tolkes dit hen at framgangen sliter på styrkene.

Les saken: Full slåsskamp i det ukrainske parlamentet

Alt tyder derfor på at det ikke går mot noen forhandlingsløsning, men fortsatt krig, mener Bukkvoll.

Høyt spill

– Putin på sin side ser ut til å spille et veldig høyt spill. Han har allerede betalt en høy pris politisk når det gjelder ødelagt forhold til Vesten og Ukraina, og jeg tror ikke han vil gi seg før han får gevinster – og Krim er ikke nok.

Bukkvoll mener Russlands president Vladimir Putin trolig først blir fornøyd når han får den geopolitiske seieren i å stanse Ukrainas vestlige integrering.

– Putin vil se at Ukraina ikke blir medlem av NATO, han vil se en føderalisering av Ukraina, med så stor selvstendighet for det østlige Ukraina, at det blir vanskelig for Ukraina å integrere seg i EU. Først da blir han fornøyd, han trenger ikke mer land, bare geopolitisk seier, mener Bukkvoll.

Bukkvoll mener for øvrig at EU hittil har reagert alt for tamt.

– Hvis man får sanksjoner som virkelig biter, kan det hende Putin gir seg for presset. Men det må i så fall være sanksjoner mot viktige sektorer i økonomien, som banksektor og energisektor, understreker forskeren.