Terrorsiktet nordmann knyttes til økt sikkerhet på amerikanske fly

Forrige uke gjorde PST det kjent at de har siktet og etterlyst 35-år gamle Anders Dale fra Akershus fordi han har sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-QaidaFoto. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Nordmannen som er satt på USAs terrorliste og som er siktet av PST, var årsaken til at amerikanske myndigheter trappet opp sikkerheten på fly som skal til USA.

– En nordmann som ikke ser ut som en typisk radikal, muslimsk ekstremist, og som kanskje forsvinner mer i mengden, er med sin ekspertise i å lage bomber og reisedokumentene i orden akkurat den trusselen jeg tror departementet for indre sikkerhet er bekymret for, sier Texas-representanten Michael McCaul til Fox News.

Forrige uke gjorde PST det kjent at de har siktet og etterlyst 35-år gamle Anders Dale fra Akershus fordi han har sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida – Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). 15. juli ble det kjent at Dale var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

Ifølge flere kilder i den amerikanske Kongressen knyttes den etnisk norske 35-åringen direkte til det høynede sikkerhetsnivået på fly som kommer til USA. Passasjerer på direkteruter til USA er blant annet blitt nødt til å slå av og på mobiltelefonen og vise at den fungerer.

Trusselens ansikt

McCaul som er leder for Kongressens komité for indre sikkerhet, sier al-Qaidas ønske om å styrte et amerikansk passasjerfly er større nå enn det var før 11. september 2001.

Han sier terrorgruppen har både kapasitet og potensial til å gjøre nettopp det, spesielt med det økende antallet vestlige rekrutter som kjemper side om side med al-Qaida-grenen Nusrafronten i Syria.

– Al-Qaida har ikke gitt opp sin trussel mot luftfartssektoren. Jeg kan ikke understreke dette nok, sier han.

Med al-Qaida i Jemen som stiller med teknisk ekspertise, og de vestlige rekruttene i Syria som utgjør arbeidskraften, er Dale den nye terrortrusselens ansikt, mener McCaul.

Les også: Nordmann plassert på amerikansk terrorliste

Betydelig risiko

– Vi har vesteuropeere, vi har noen amerikanere, vi har australiere i Syria – utenlandske krigere som trener på dette og som gjør meg bekymret for muligheten til å gjennomføre en bombeaksjon på et passasjerfly, sier McCaul.

USAs utenriksminister John Kerry opplyste forrige uke at nordmannen «har begått, eller det er en betydelig risiko for at han skal begå, terrorhandlinger som truer sikkerheten til amerikanske statsborgere eller den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken eller økonomien til USA».

Ifølge Kerry er Dale ført opp på listen over spesielt farlige globale terrorister etter å ha fått omfattende terrortrening i Jemen. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet ble han «lært opp til å lage bombebelter, mindre bomber og større eksplosiver» til bruk i bilbomber».

Les også: Bjørn Larsen samarbeidet med terrormistenkt organisasjon

Bombemaker

35-åringen antas å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al Asri, som var mannen som sto bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjer på et fly som var på vei fra Amsterdam til Detroit første juledag i 2009. Terroraksjonen som nettopp AQAP tok på seg ansvaret for noen dager senere, ble imidlertid avverget av snarrådige passasjerer.

Al Asri har ifølge amerikansk etterretning trent opp flere personer i å bygge ikke-metalliske bomber og er hovedmålet i USAs droneoperasjoner. Amerikansk etterretning har ifølge Fox News troverdige beviser på at al-Qaida-medlemmer i Jemen samarbeider tett med vestlige statsborgere i Syria som har såkalt ren bakgrunn og ingen kriminell historikk. Med gyldige pass kan de dermed reise til USA uten visum.

Terroreksperter mener al-Qaida ser på disse personene som ideelle muldvarper som kan omgå tradisjonelle sikkerhetstiltak på flyplasser med ikke-metalliske bomber festet til kroppen.

Les også: Ukjent nordmann (64) anti-islamsk edderkopp

Konverterte i 2008

Anders Dale er oppvokst på Østlandet og konverterte til islam i 2008. Han reiste hyppig til Jemen inntil desember 2011, og det er under sine opphold i Jemen at han skal ha sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida.

Etter at reisevirksomheten inn i Jemen brått stoppet i 2011 og han ikke kom tilbake til Norge som ventet våren 2012, fattet PST interesse for mannen. Ifølge journalisten Lars Akerhaugs bok «Norsk jihad» var det først da familien meldte ham savnet, at norske myndigheter oppdaget koblingen.