Erna Solberg: – Vi skal ikke glemme barna deres

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se 22. juli-markeringen ved Regjeringskvartalet Les mer Lukk

Treårsmarkeringene er i gang. Minnet om 22. juli kommer til å være sterkt lenge, tror statsminister Erna Solberg.

Statsministeren skal selv være til stede på minnemarkeringene tirsdag i regjeringskvartalet og på Utøya. Hele sendingen fra minnemarkeringen kan følges øverst i denne saken.

77 mennesker ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya på den svarteste dagen i norsk etterkrigstid. 57 av dem var ungdommer under 20 år.

Det er siste gang en markering vil skje på Utøya mens AUFs sommersted ser ut som det gjorde da terroren fant sted for tre år siden. Ombyggingen som allerede er i gang, har skapt såre følelser hos etterlatte som ennå ikke har orket å besøke stedet. Den siste tiden har krangel og indre stridigheter satt sitt preg på den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene.

Minnes barna

Erna Solberg mener det er viktig at de etterlatte sammen prøver å finne gode, felles løsninger.

– Det de skal huske, er at barna deres vil bli minnet av oss. Uansett hva som skjer på Utøya og på hvilken måte, så kommer minnene etter de barna som døde og de mange som ble skadd, til å være veldig sterke i det norske samfunnet, sier hun.

– Jeg forstår at det er vanskelig å få alle til å bli enig, men det er ingen andre enn de selv som kan skape den enigheten.

Les også: Huitfeldt merker stadig sterkt sinne mot Ap

Mer robust

Erna Solberg mener samtidig 22. juli har ført til at Norge er blitt mer robust enn før.

– Jeg tror at terroren har mobilisert en sterkere ryggrad mot rasisme, stereotyper og slike ting. Det føles kanskje ikke sånn, for på sosiale medier dukker fortsatt mange av disse argumentene opp, men jeg mener at det generelle forsvaret mot dette er mye sterkere nå enn det var før 22. juli. Folk flest tar mer avstand fra rasistiske og islamofobiske holdninger, sier statsministeren til NTB.

Les også: 22. juli-rammede går splittet mot treårsmarkering

Sårbart

Terroren bidro også til at vi er blitt mer klar over vår egen sårbarhet, påpeker Solberg.

– Det gjelder både det at vi ikke trodde at noe sånt kunne skje, og ikke minst at vi var dårlig forberedt, både på å håndtere en så stor krise og at vi hadde et apparat som hadde vært for dårlig til å lære av sine egne øvelser, sier statsministeren.

Statsminister Erna Solberg og tidligere statsminister Jens Stoltenberg stilte til felles intervju etter minnemarkeringen for terrorhandlingene 22. juli i regjeringskvartalet.

Se intervjuet her:

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Føler vemod og sorg, men også stolthet

Minnemarkeringer

I Oslo starter minnemarkeringen for 22.juli med et åpent arrangement klokken 10 i regjeringskvartalet, ved vannspeilet mot Akersgata. Den blir åpnet av John Hestnes, nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

Deretter vil AUF-leder Eskil Pedersen og statsminister Erna Solberg tale, før statsministeren legger ned krans, etterfulgt av ett minutts stillhet. Representanter fra regjeringen og Stortinget vil være til stede.

Det blir også et musikalsk innslag ved Maria Mohn. Klokken 12 arrangeres det en håpsgudstjeneste i Oslo domkirke, der kronprins Haakon vil være til stede.

Hele arrangementet i regjeringskvartalet og Domkirken kan du følge direkte på ABC Nyheter.

Markering på Utøya

I en rekke kommuner blir det lagt ned kranser ved minnebautaene for de 77 som ble drept i angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. I Trondheim blir det en minnemarkering i Rådhusparken klokken 14.

Statsministeren skal også delta på markeringen på Utøya klokken 16, som er et fellesarrangement mellom den nasjonale støttegruppa og AUF. Der skal Ap-leder Jonas Gahr Støre, Eskil Pedersen og leder av støttegruppa Trond Henry Blattmann holde talene.

Se utdrag fra minnemarkeringen her:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sterk minnemarkering i regjeringskvartalet