Netanyahu lover å straffe Hamas
Your browser doesn't support HTML5 video.
Her skal de ha funnet de tre isreaelske tenåringene Les mer Lukk
Fakta om bortføringssaken på Vestbredden:
- 12. juni forsvant tre unge israelske bosettere nær den israelskokkuperte byen Hebron på Vestbredden.
- De tre tenåringene, to gutter på 16 år og en mann på 19, haiket fra en israelsk bosetting. En av dem hadde amerikansk pass.
- Bortføringen kom raskt øverst på den israelske regjeringens agenda. Statsminister Benjamin Netanyahu tok 16. juni en sjelden telefonsamtale til Palestinas president Mahmoud Abbas for å diskutere saken.
- Abbas har fordømt bortføringene, mens Israel beskylder Hamas for å stå bak.
- Flere hundre palestinere er blitt pågrepet i en større militæraksjon etter bortføringene, og israelske soldater har aksjonert på mer enn 1.500 steder på den okkuperte Vestbredden i jakten på tenåringene.
- Israels voldsomme reaksjon har utløst gatekamper og flere er blitt drept. 20. juni skjøt og drepte israelske soldater en 15 år gammel gutt, mens to andre palestinske menn ble drept to dager senere.
- 29. juni ble Gazastripen rammet av tolv israelske luftangrep etter at raketter avfyrt fra den palestinske enklaven landet i Sør-Israel. Fram til søndag hadde israelske droneangrep kostet tre palestinere livet.
- 30. juni ble likene av tre unge israelere funnet på Vestbredden.
(Kilde: AFP, Reuters, BBC, Ritzau, NTB)
– De ble bortført og drept med kaldt blod av dyr forkledd som mennesker. Hamas er ansvarlig og Hamas kommer til å betale, sa statsministeren mandag kveld.
De tre israelske tenåringene som ble bortført på Vestbredden, ble mandag funnet døde. De tre bosetterne, to 16-årige gutter og en 19 år gammel mann, ble funnet på et jorde ved Halhul, fem kilometer nord for Hebron.
Fordømmer
Funnstedet ligger ti minutter unna veien der de sist ble sett på haiketur. Ifølge militæret har de tre tilsynelatende blitt skutt kort tid etter at de ble bortført. De tre tenåringene var delvis tildekket av steiner og et pledd.
Pave Frans fordømte mandag drapene på de tre tenåringene og minnet om at vold avler vold.
– Drap på uskyldige mennesker er alltid en avskyelig og uakseptabel forbrytelse og en alvorlig hindring på veien mot fred, sa Vatikanets talsmann Federico Lombardi.
Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs president Barack Obama fordømmer drapene.
Les også: – Palestinsk 15-åring drept av israelske soldater
Mener Hamas står bak
Den israelske regjeringen varsler nå en militæroperasjon for å «utrydde Hamas».
– Dersom de israelske okkupantene trapper opp eller går til krig, så åpner de selv helvetes porter, er reaksjonen Hamas-talsperson Sami Abu Zuhri gir til AFP.
Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki har tidligere stilt spørsmål ved hvilket bevisgrunnlag Israel har for å legge skylden for bortføringene på Hamas. Hamas har selv kalt påstanden «latterlig».
Israels statsminister Benjamin Netanyahu innkalte regjeringen til et hastemøte mandag kveld.
De tre tenåringene Eyal Yifrah (19), Gilad Shaar (16) og Naftali Frankel (16) kom fra tre forskjellige bosetninger på den okkuperte Vestbredden og studerte ved jødiske religiøse skoler sør på Vestbredden.
Raketter og droneangrep
Etter at tenåringene forsvant igangsatte Israel en stor militæraksjon for å finne dem. Denne har senere blitt trappet noe ned. Mer enn 400 palestinere er imidlertid arrestert etter at tenåringene forsvant, skriver Al Jazeera , som først meldte om at de tre var funnet.
Siden militæraksjonen startet har minst 50 raketter blitt skutt fra Gazastripen og inn i Israel. Senest mandag ble minst 14 raketter sendt over grensen. Israel har svart med droneangrep som har drept tre palestinere den siste uken.
Store styrker rundt Hebron
Mandag kveld var store israelske militærstyrker satt ut nord for byen Hebron, melder nyhetsbyrået DPA som siterer israelsk kringkasting. Det meldes om skuddvekslinger mellom soldatene og palestinere og voldsomme kamper i nærheten av Halhul.
Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, beskriver en urolig situasjon i området.
– Israelske myndigheter hevder det er Hamas som står bak. Det synes å kunne ha noe for seg, ikke nødvendigvis ledelsen i eksil, men på bakken i Hamas' såkalte celler, sier Sevje til NRK.
Fordømmer bortføringen
Både Frankrikes president François Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron fordømte bortføringen mandag kveld. Cameron kaller handlingen «en forferdelig og utilgivelig terrorhandling».
Det amerikanske utenriksdepartementet oppfordrer både Israel og Palestina til ikke å eskalere konflikten.
– Vi ber om at både israelere og palestinere fortsetter å jobbe sammen for et sikkerhetssamarbeid i området, til tross for denne tragedien, sier talsperson Jen Psaki til Reuters.