GM tilbakekaller ytterligere 8,2 millioner biler

FEIL VED TENNINGSLÅSEN: Minst 13 mennesker har omkommet i trafikkulykker som har vært forårsaket av en produksjonsfeil på tenningslåsen i flere modeller fra bilprodusenten General motors, som nå lover å betale ut erstatning til de etterlatte. Arkivfoto: Molly Riley (AP Photo) Les mer Lukk

General Motors tilbakekaller ytterligere 8,23 millioner eldre bilmodeller som følge av en potensielt livsfarlig feil med tenningen.

Selskapet har hittil i år tilbakekalt 29 millioner, mer enn halvparten av dem på grunn av feil ved tenningslåsen de var utstyrt med. 7,6 millioner av bilene som må føyes til listen, er solgt i USA. Blant dem er modellene Chevrolet Impala og Chevrolet Malibu fra henholdsvis 2005-2007 og 1997-2005. I tillegg tilbakekalles drøyt 600.000 Cadillac-modeller fra årene 2003 til 2014.

Blant modellene som tidligere er tilbakekalt er Chevrolet Cobalt og Saturn Ion.

GM har tidligere kommet frem til at feilen forårsaket minst 54 ulykker med biler produsert i årene 2003 til 2010, og selskapet har opplyst at minst 13 mennesker omkom i disse ulykkene.

Mandag opplyste bilgiganten at et erstatningsfond for ofrene vil være klart i løpet av neste år. Erstatningene for familiene til de som omkom, vil ligge på minst én million dollar – eller drøyt seks millioner kroner.

– Det finnes ikke noe tak på totalsummen, sa imidlertid Kenneth Feinberg, som leder GMs erstatningsfond.

Kostnadene for tilbakekallingen av bilene er anslått til rundt tre milliarder dollar.