Norskamerikansk krigsfange frigitt i Afghanistan

Bowe Bergdahl er endelig løslatt. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Norskamerikaneren Bowe Bergdahl, som ble tatt til fange av Taliban i 2009, er satt fri i Afghanistan. USA frigir samtidig fem Guantanamo-fanger i en utveksling.

President Barack Obama kunngjorde frigivelsen av sersjant Bowe Bergdahl lørdag. Løslatelsen av sersjanten skjer etter flere måneder med indirekte forhandlinger mellom USA og Taliban med Qatar som mekler. Ifølge New York Times var han den eneste amerikanske krigsfangen i Afghanistan.

De fem Guantanamo-fangene overlates til myndighetene i Qatar. USAs forsvarsminister Chuck Hagel sier landet vil sørge for at de fem ikke vil true USAs nasjonale sikkerhet.

Bakgrunn:Vil bytte Bowe (27) mot Guantanamo-fanger

God form

Bergdahl ble overlatt til amerikanske spesialstyrker i en fredelig operasjon øst i Afghanistan, melder Reuters. Han skal være i god form etter fem års fangenskap, og er sendt til legesjekk.

Bergdahl er fra delstaten Idaho, og har norske og svenske røtter. Hans foreldre fortalte til VG i et intervju i fjor sommer at deres besteforeldre kom fra Norge og Sverige. Han hadde bare vært i Afghanistan i to måneder da han under uklare omstendigheter ble tatt til fange 30. juni 2009.

En talsmann for det amerikanske forsvaret sier Bergdahl var følelsesmessig preget på vei til friheten.

– Da han kom om bord i helikopteret, skrev han «SF?» på et papirark, sier talsmannen. SF er en forkortelse for special forces, spesialstyrker.

– Spesialsoldatene svarte høyt: «Ja, vi har lett etter deg en god stund.» Da brøt Bowe sammen, sier talsmannen.

Obama

– I dag kan det amerikanske folket glede seg over at vi kan ønske sersjant Bowe Bergdahl, som er holdt fanget i nesten fem år, velkommen hjem, sa president Barack Obama da han kunngjorde løslatelsen.

– Jeg hadde æren av å ringe foreldrene hans og uttrykke vår glede over at de kan forvente ham trygt hjem, i visshet om deres tapperhet og offer gjennom denne prøvelsen, sa Obama, som også uttrykte «dyp takknemlighet» til emiren av Qatar for hans hjelp i saken.

Feiring

Taliban har lagt ut flere filmer der Bergdahl opptrer i løpet av fangenskapet. Foreldrene hans har engasjert seg sterkt for å få sønnen frigitt, og faren Bob Bergdahl, som er antropolog, har lært seg både pashto og urdu for å kunne snakke med kidnapperne om nødvendig.

– Vi var så lykkelige og lettede da president Obama ringte i dag for å gi oss nyheten om at Bowe endelig kommer hjem, sier Bob og Jami Bergdahl i en uttalelse sendt ut via Nasjonalgarden i Idaho.

Foreldrene var tilfeldigvis i Washington da nyheten om løslatelsen kom. Det er ikke kjent når den frigitte sersjanten vil komme tilbake til USA.

I Bergdahls hjemby Haily i Idaho var det planlagt en markering til støtte for fangen 28. juni som et ledd i kampanjen «Bring Bowe Back». Arrangøren Debbie O'Neil sier arrangementet fortsatt vil gå av stabelen, men med tittelen «Bowe is Home 2014».