Ukraina ber Russland om å anerkjenne valget

Ukrainas utenriksminister ber Putin og Kreml stoppe propagandakrigen mot Ukraina. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Ukraina beskylder Russland for å ha startet en global propagandakampanje for å hindre andre land i å anerkjenne presidentvalget i landet.

«Fem dager etter valget er det fortsatt ingen offisiell anerkjennelse. Det er tydelig at Russland ikke har juridiske grunner til å trekk valgets legitimitet i tvil», skriver Ukrainas fungerende utenriksminister Andrij Desjtsjytsia i en kronikk i den engelskspråklige avisen Kyiv Post.

Den provestlige forretningsmannen Petro Porosjenko vant presidentvalget søndag for en uke siden.

«Den massive informasjonskampanjen Kreml nå har satt i gang, med et skred av tvetydige uttalelser og falske nyheter, signaliserer en ting: At dette er Russlands siste mulighet til å forsøke å endre balansen i verdensopinionen», skriver han videre.

Les også:Russland ber Vesten redde Ukraina

Grove beskyldninger

Russland beskyldte fredag Ukraina for å bryte Genèvekonvensjonen om beskyttelse av sivile i krig under sin offensiv mot separatistene øst i landet.

Utenriksdepartementet i Washington sier at USA er «grunnleggende uenig» med russerne, og slår fast at Ukraina har rett til å gjenopprette ro og orden innenfor egne landegrenser.

– I våre øyne har vi siden starten av uroen sett mange menneskerettsbrudd fra separatistene, som drap, kidnapping og plyndring. Den ukrainske regjeringen er pliktig til å håndheve landets lover, sier departementets talskvinne Jen Psaki.

Bakgrunn:– Minst to døde i nye kamper i Ukraina

OSSE må kanskje trekke seg

Voldsbruken i Ukraina kan føre til at observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) må trekke seg fra visse områder, for eksempel Donetsk.

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja (SDP) sier til finske Yles morgen-TV at en tilbaketrekking må vurderes dersom det ikke kan garanteres for observatørenes sikkerhet.

To grupper med OSSE-observatører holdes fortsatt tilbake av væpnede menn øst i Ukraina.

– Jeg kan bekrefte at observatørene ikke er frigitt og at vi ikke har hatt kontakt med dem, sier pressemedarbeider i OSSE, Iryna Gudyma, til Ritzau.

Åtte observatører savnet

Totalt åtte observatører og deres tolk er savnet. Observatørene som forsvant mandag, kommer fra Danmark, Tyrkia, Estland og Sveits. For de fire siste som forsvant torsdag i byen Severodonetsk i Luhansk-regionen, opplyses det ikke om nasjonalitet.

Utenriksdepartementet opplyste likevel fredag at det ikke er noen nordmenn blant de savnede observatørene.

Den selverklærte ordføreren i Donetsk-regionen sa fredag at observatørene fortsatt blir holdt fanget fordi de er mistenkte for spionasje.

– Vi har fortløpende kontakt med OSSE. De vet at observatørene har det greit, uttalte separatistleder Vladimir Rogov til DPA.

Ifølge en annen talsmann for separatistene kan de spionanklagede observatørene bli forhandlet fri i bytte mot løslatelse av separatister anholdt av ukrainske myndigheter i Kiev.

OSSE melder at 248 medlemmer av organisasjonen i øyeblikket oppholder seg i Ukraina. 23 nye var ventet fredag.