Advokat mener teleselskapene lagrer for mye teledata

DATALAGRING: – Politiet innhentet såkalte passive lokasjonsdata fra mobiltelefonene fra teleselskapene uten at de engang hadde bedt særskilt om dette eller fått rettens samtykke, sier advokat John Christian Elden om Sigrid-saken. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Advokat John Christian Elden mener teleselskapene lagrer mer data fra mobiltelefoner enn det de har konsesjon til.

Elden viser blant annet til Sigrid-saken, som nylig ble behandlet i Borgarting lagmannsrett.

– Politiet innhentet såkalte passive lokasjonsdata fra mobiltelefonene fra teleselskapene uten at de engang hadde bedt særskilt om dette eller fått rettens samtykke. Vi kunne da se hvor telefonapparatet hadde befunnet seg 24 timer i døgnet så lenge telefonen var påskrudd, sier Elden til TV 2.

Han sier dette gjaldt selv om telefonen ikke var i bruk, og det ikke ble registrert teledata ut fra fakturaformål, som er det teleselskapene har lov til å registrere.

Les også: – Brukte pressen til å lokke narko-siktet politiker i felle

Grete Lien Metlid, leder for Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, henviser til den såkalte nødretten da de hentet inn omfattende mobildata i Sigrid-saken, som viste mobiltelefoners bevegelser

– I Sigrid-saken fikk politiet lokasjonsdata basert på nødrett i den fasen hvor Sigrid var savnet. Dette skjedde etter anmodning direkte til teleselskapene og begrunnet i å kunne redde liv. Utover nødrett forholder vi oss enten til samtykke, beslutning fra Post- og teletilsynet eller beslutning fra retten, sier Metlid.