Greenpeace fortsetter aksjon mot oljerigg

Greenpeace-skipet «Esperanza» blokkerte torsdag Statoils innleide borerigg Transocean Spitsbergen fra å kunne ankre i ønsket posisjon nær Bjørnøya i Barentshavet. Foto: Anonymous/Greenpeace / NTB scanpix. Les mer Lukk

Selv om aktivistene som bordet oljeriggen Transocean Spitsbergen i Barentshavet natt til torsdag forlot riggen, fortsetter Greenpeace aksjonen. Torsdag blokkerte aktivistene boreområdet med skipet Esperanza.

Greenpeace-skipet la seg torsdag nøyaktig på den posisjonen hvor Statoils rigg skulle begynne leteboringen. Det opplyser Greenpeace i en pressemelding.

Natt til torsdag ble sju aktivister som hadde okkupert Statoils rigg i 48 timer, fjernet av norsk politi.

Forsøker å stoppe Statoil

– Etter to kalde dager for aktivistene på riggen, var vi ikke sikre på om vi skulle fortsette aksjonen, men den overveldende støtten vi har fått fra folk verden over har gitt oss en kjempeboost. Esperanza er et lite skip, men skal gjøre det vi kan for å holde oss på borestedet og stoppe Statoil fra å risikere Bjørnøya, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i Greenpeace.

Les også: Norsk politi avslutter Greenpeace-aksjon

De sju aktivistene som fjernet seg fra riggen etter at norsk politi påla dem å avslutte aksjonen, ble fraktet med helikopter til Tromsø. Alle ble torsdag løslatt.

Statoil har kalt aksjonen både uansvarlig og ulovlig.

Anmodet om bistand

Transocean Spitsbergen er registrert på Marshalløyene, mens Greenpeace-skipet Esperanza er registrert i Nederland. Ettersom riggen fører utenlandsk flagg og var underveis utenfor norsk territorialgrense, har i utgangspunktet ikke norske myndigheter jurisdiksjon.

Men ettersom Marshalløyene som flaggstat anmodet Norge om bistand til å fjerne aktivistene, konkluderte norske myndigheter med at de dermed hadde en «klar fullmakt til å treffe alle nødvendige og forholdsmessige tiltak for å fjerne aktivistene fra riggen».

Les også: Greenpeace-aktivister border rigg i Barentshavet

Behandler klage

Statoil har fått tillatelse til å starte boringen, men ikke til å bore ned i oljeførende lag før Klima- og miljødepartementet behandler Greenpeace' klage på oppstarten.

– Arktisk olje er risikabelt, farlig og må stoppes, sier Erlend Tellnes.