Kina anklager USA for å fabrikkere bevis om dataangrep

FBI anklager disse fem kinesiske offiserene for å stå bak et omfattende hackerangrep mot amerikanske bedrifter. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Kina anklager USA for å ha fabrikkert bevis for at Kina driver med omfattende dataangrep mot landet.

Forrige uke anklaget USA fem kinesiske militæroffiserer for å ha hacket seg inn på amerikanske selskapers interne sider for å stjele industrihemmeligheten.

Kinesiske myndigheter tilbakeviser anklagene og mener at det er enkelt for USA å fabrikkere slike bevis.

– Når det gjelder datateknologi og infrastruktur, er USA velsignet med en fordel, så det å fabrikkere noen såkalte «bevis» krever ikke stor arbeidsinnsats, sier en talsperson for kinesiske myndigheter, Geng Yansheng.

– Falske anklager

Kinesiske myndigheter drar paralleller til USAs invasjon av Irak i 2003. USA anklaget da Irak og Saddam Hussein for å ha masseødeleggelsesvåpen.

– Verdenssamfunnet har ikke sett USAs såkalte bevis, de har bare sett massiv konflikt og dårlige levekår for befolkningen i Irak, sa Yansheng.

Amerikanske eksperter hevder på sin side at Kina bedriver statsstøttet tyveri av opphavsrettsbeskyttede oppfinnelser og industrihemmeligheter. Årsaken er et ønske om å ta igjen USAs økonomiske og teknologiske forsprang på kortest mulig tid, mener ekspertene.

Forsterker havdisputt

Kina anklager USA for bevisst å bidra til å øke konfliktnivået i de kinesiske territorielle konfliktene med Vietnam, Filippinene og Japan i Sør-Kinahavet.

Spenningen i området har økt kraftig de siste ukene etter at Kina utplasserte en boreplattform ved øyer Vietnam gjør krav på, og ni kinesiske fiskere ble pågrepet i farvann Filippinene gjør krav på.

Forrige uke ba de tre landene i en felles uttalelse verdenssamfunnet om å fordømme Kinas handlinger.