Egyptisk kuppmaker vant som ventet

Egypt har fått en ny general som president, selv om Abdel Fatah al-Sisi hengte av seg uniformen før valget. Demonstranter sammenligner ham med tidligere president Hosni Mubarak og har klippet sammen de to ansiktene på denne plakaten. Foto: Reuters / NTB scanpix For knapt et år siden ledet han militærkuppet der president Mohamed Mursi ble styrtet Les mer Lukk

Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi sikret seg over 93 prosent av stemmene i presidentvalget, som ble boikottet av både islamister og sekulære. Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret.

Mannen som ledet kuppet der Egypts demokratisk valgte president Mohamed Mursi ble styrtet for et knapt år siden, befestet dermed makten.

Lav valgdeltakelse betyr imidlertid at legitimitetens hans neppe ble styrket i nevneverdig grad.

Lavt frammøte

Sisis tilhengere forsøkte gjennom hele valgkampen å idoliserte ham som en redningsmann, og de ga inntrykk av at han hadde mye bredere støtte enn valgdeltakelsen tyder på.

Bare 44 prosent av velgerne møtte fram, mot 52 prosent da Mursi ble valgt i 2012. Godt over halvparten av Egypts 54 millioner stemmeberettigede holdt seg unna valglokalene, noe som må være en stor skuffelse for Sisi som hadde håpet på 80 prosent deltakelse.

Bekymret Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) finner liten grunn til å glede seg over valget i Egypt.

– Det er en generelt bekymringsfull situasjon i Egypt. Det er en polarisering som har pågått over lengre tid, sier Brende til NTB.

– Valget viser stor oppslutning om Sisi, men vi ser jo en svært lav valgdeltakelse. Det illustrerer på en god måte hvor splittet det egyptiske samfunn er, sier Brende.

– Sisi har nå en kjempeoppgave med å forsøke å samle Egypt. Det må betydelige økonomiske reformer til, og Sisi må ikke minst vise vilje til å ta menneskerettighetene og domstolenes uavhengighet på alvor, framholder utenriksministeren.

– Må forhandle

Brende mener at Sisi må sette seg til forhandlingsbordet med Det muslimske brorskap.

De egyptiske kuppmakerne har forbudt Brorskapet og fengslet tusenvis av dets medlemmer og tilhengere, blant dem tidligere president Mursi.

– Han må innlede samtaler med grupper som ikke er enig med ham og respektere dem, respektere ytringsfriheten og forsamlingsfriheten. Han står overfor enorme oppgaver, og vi må følge Egypt svært tett framover, sier Brende.

Desperat jakt på velgere

Valget i Egypt ble egentlig holdt mandag, men ble forlenget med en dag på grunn av den foruroligende lave valgdeltakelsen. Det ble sett på som et siste desperat forsøk på å øke støtten til Sisi.

Valget ble boikottet både av Brorskapets tilhengere, andre islamister og av sekulære reformtilhengere.

– Det store egyptiske folket har gitt militærkuppets veikart enda et slag og skrevet ut kuppets dødsattest, heter det i en uttalelse fra Det muslimske brorskap.