Helikopter skutt ned av opprørere i Ukraina

Væpnede prorussiske menn ved en veisperring i utkanten av Slavjansk øst i Ukraina. (Foto: Reuters/NTB scanpix) Les mer Lukk

Et ukrainsk militærhelikopter ble skutt ned av opprørere øst i landet torsdag, ifølge landets fungerende president. En general i hæren og minst 13 andre soldater er drept.

– Jeg har akkurat fått melding om at terroristene skjøt ned helikopteret vårt med et russisk portabelt luftforsvarssystem i nærheten av Slavjansk, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Angrepet skjedde idet helikopteret hadde fraktet soldater til en militærbase, ifølge BBC. 14 mennesker, blant dem general Volodymyr Kultsjytskij, ble drept.

Harde kamper

De siste dagene har det vært flere harde sammenstøt mellom regjeringssoldater og prorussiske separatister. 40 separatister skal ha blitt drept da ukrainske styrker gjenerobret flyplassen i Donetsk.

I regionen Luhansk ble en militærleir angrepet av opprørere, og ifølge den ukrainske frivillige nasjonalgarden var det falne på begge sider i dette sammenstøtet.

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko har sagt at han planlegger samtaler med sin russiske kollega Vladimir Putin i et forsøk på å roe ned situasjonen i Ukraina.

– Vi vil ha samtaler med Putin for å dempe situasjonen og skape fred. Hvor og når disse samtalene vil finne sted, er ikke bestemt ennå, sa Porosjenko til den tyske avisen Bild tidligere denne uken.

Les også:Nye tap for ukrainske styrker i øst

Appell til Russland

Samtidig har Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk bedt Putin stenge grensa for å forhindre at russisktrente væpnede grupper tar seg inn i Øst-Ukraina.

– Situasjonen i øst blir stadig verre. En rekke lastebiler fylt med skarp ammunisjon og russisktrente geriljakrigere har krysset den russiske grensa, sa Jatsenjuk under et besøk i Berlin.

– Vi ber Russland og Putin om å stenge grensa til Ukraina. Hvis Russland trekker seg ut av dette spillet, kan vi håndtere denne situasjonen i løpet av en uke. Men hvis de støtter og finansierer dem, og gir dem adgang til ukrainsk territorium, skaper det enorme vanskeligheter for oss, sa han videre.

Les også:Porosjenko lover ål knuse separatistene

Lover å løslate observatører

Uroen i de to russisktalende regionene Luhansk og Donetsk har til nå krevd rundt 200 liv. I tillegg er journalister og folk fra Vesten bortført av separatister som beskylder dem for å være spioner.

En separatistleder i byen Slavjansk lovet torsdag å løslate fire observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Vi tok dem til fange. Nå vil vi finne ut hvem de er, hvor de skulle og hvorfor, og så vil vi løslate dem, sa Vjatsjeslav Ponomarjov til nyhetsbyrået Interfax.

Observatørene kommer fra Danmark, Sveits, Estland og Tyrkia. De ble meldt savnet i nærheten av en veisperring utenfor byen Donetsk mandag.

Et par dager senere ble en gruppe på elleve observatører, blant dem en nordmann, meldt savnet i samme område. OSSE opplyste imidlertid etter kort tid at organisasjonen hadde gjenopprettet kontakten med denne gruppen.