Utsendt tolk: – Jeg er veldig, veldig glad

TOLK: Faizullah Muradi (22) kjempet med norske soldater i Afghanistan. Tirsdag ble han sendt ut av landet. Foto: Privat. Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) ber om en ny vurdering av hvorvidt tolken Faizullah Muradi skal få behandlet asylsøknaden sin i Norge. – Takk til alle som har støttet meg, sier tolken.

Utsendelsen av afghanske Faizullah Muradi (22) tirsdag førte til sterke reaksjoner fra opposisjonen på Stortinget, og Solberg varslet allerede etter spørretimen onsdag at det kunne være aktuelt å se på regelverket.

Hun ville imidlertid da ikke kommentere om en regelendring ville komme den aktuelle tolken til gode.

Les også: Varsler markering etter utsendelsen av Faizullah

Norske styrker

– Norge er opptatt av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte, uttaler Solberg til NTB.

– Jeg ber derfor justisministeren gå gjennom praksis vedrørende bruk av Dublin-forordningen ved behandling av asylsøknader fra personer som tidligere har hatt et ansettelsesforhold til norske styrker i Afghanistan. Det betyr at man også må gjøre en vurdering av om personen som nylig ble uttransportert, skal få sin asylsøknad behandlet i Norge, fortsetter Solberg.

– Betyr mye

Tolken Faizullah Muradi jobbet for det norske Forsvaret i Afghanistan. Han sier selv at han er stemplet som forræder av Taliban, og at han blir truet på livet.

Den siste tiden har han oppholdt seg i Mandal. Natt til tirsdag ble han hentet av politiet for å bli satt på et fly til Roma, der han oppholdt seg da meldingen om statsministerens inngripen kom.

– Jeg er veldig, veldig glad. Dette betyr mye for meg, sier Muradi til NTB på telefon fra Italia.

– Jeg takker dem som har støttet meg og jobbet dag og natt, fortsetter han.

Les også: – Jeg har det virkelig ikke bra

Ble avvist

Tolken forteller at han oppsøkte immigrasjonsmyndighetenes kontor onsdag for å få et sted å oppholde seg for natten, men at han ble avvist.

– De bare stengte døra, forteller Muradi, som gjennom sine norske støttespillere har fått husly hos en italiensk familie fram til torsdag.

Morten Ekeland, en av dem som har hjulpet Faizullah Muradi i Norge, sier det er et ufravikelig krav at tolken får være i Norge mens saken behandles på nytt. Dette er fortsatt ikke avklart.

Avslag

Saken til den afghanske tolken er behandlet av Utlendingsdirektoratet (UDI), som mener søknaden ikke skal behandles her i landet. Også i ankeinstansen Utlendingsnemnda (UNE) fikk han avslag. Årsaken er at han var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl. I henhold til Dublin-avtalen skal asylsøknaden behandles i det første europeiske landet søkeren ankommer.

Les også: Faizullah (22) kjempet for Norge - i dag ble han sendt ut av landet

Så fort som mulig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) opplyste onsdag ettermiddag at gjennomgangen av praksisen skal skje så fort som mulig.

– Jeg er helt enig med statsministeren i at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte. Justis- og beredskapsdepartementet vil gå gjennom den etablerte praksisen i slike saker og foreta de vurderingene statsministeren har tatt initiativ til, sier justisministeren.

UDI ønsket onsdag kveld ikke å kommentere den videre gangen i saken, men henviste til Justisdepartementet.

– Tålte ikke dagens lys

SVs Karin Andersen tror Erna Solberg ombestemte seg under onsdagens spørretime på Stortinget.

– Jeg tror det gikk opp for statsministeren da hun sto på talerstolen i Stortinget under spørretimen at regjeringens holdning ikke tålte dagens lys, sier hun.

– De har vel googlet sine egne uttalelser fra to, tre år tilbake og innsett at dette ikke holdt. De har jo tidligere vært svært tydelige på det ansvaret vi har for folk som har satt sitt liv i fare for vårt land. Da gikk det jo ikke an å si noe annet nå, sier Andersen til NTB.

Hun legger til at Dublin-reglene har åpninger.

– Der heter det ikke «må», men «kan». Nå håper jeg virkelig at saken løser seg til beste for Faizullah Muradi, for det er slett ikke sikkert at han får medhold i Italia. Det er jo ikke Italia han har satt seg i fare for, men Norge, understreker Andersen.