Russland: Bekymret for uro i Abkhasia

Abkhasias opposisjonsleder Raul Khadjimba har tatt over makten i den georgiske utbryterrepublikken etter at demonstranter stormet presidentpalasset. Foto: AFP / NTB scanpix. Les mer Lukk

To russiske toppdiplomater er i all hast sendt til den georgiske utbryterrepublikken Abkhasia, der demonstranter har stormet presidentbygningen. Republikkens leder hevder å ha blitt utsatt for et kupp.

Den prorussiske lederen Aleksandr Ankvab flyktet fra presidentbygningen da om lag 1.000 demonstranter stormet bygningen natt til onsdag.

En av opposisjonslederne, Raul Khadjimba, kunngjorde deretter til folkemengden at et nyopprettet koordineringsråd har tatt over styringen av delrepublikken.

Nasjonalforsamlingen skulle senere onsdag holde et ekstraordinært møte for å diskutere situasjonen. Ankvab selv sier ifølge russiske nyhetsbyråer at han er utsatt for et kuppforsøk.

Russiske myndigheter uttrykker bekymring over det som har skjedd, og president Vladimir Putin har sendt to nære medarbeidere til utbryterrepublikken for å følge med på hva som skjer der.

– Russland følger nøye med på utviklingen og er bekymret. Det er viktig at sosiopolitiske prosesser skjer på lovlig vis, heter det i en kunngjøring fra det russiske utenriksdepartementet.

Fordømmer

Ankvab avviser samtidig at han har flyktet fra den lille utbryterrepublikken.

– Jeg har ikke reist, jeg er fortsatt i Abkhasia. Sikkerhetsstyrkene er fortsatt lojale til staten og iverksetter tiltak for å stabilisere situasjonen, sa han i en TV-sendt tale onsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Han befinner seg trolig på hjemplassen sin nord i utbryterrepublikken.

Les også:Dette valget vil nesten ingen godkjenne

Abkhasias forsvarsminister, innenriksminister og leder for sikkerhetsstyrkene sendte onsdag ut en felles uttalelse der de fordømmer bruken av «ikke-konstitusjonelle metoder som fører til destabilisering av situasjonen i landet».

– En opptrapping kan få katastrofale konsekvenser for staten, heter det videre i uttalelsen, som er gjengitt av nyhetsbyrået Interfax.

Utbryterrepublikker

Abkhasia er kun anerkjent som egen stat av fire andre stater, deriblant Russland. I tillegg anerkjenner et knippe andre utbryterrepublikker Abkhasia. Hovedstaden Sukhumi ligger ved Svartehavet.

Aleksandr Ankvab ble valg til leder for republikken i 2011.

På 1990-tallet erklærte abkhasiske nasjonalister delrepublikken for uavhengig etter en kort krig der georgiske soldater ble kjeppjaget og flere tusen mennesker ble drept.

Nærmere en kvart million mennesker, hovedsakelig etniske georgiere, ble tvunget på flukt fra regionen.

Georgiske myndigheter har flere ganger forsøkt å gjenvinne kontrollen over både Abkhasia og landets andre prorussiske utbryterrepublikk, Sør-Ossetia.

Utbryterlederne har tidligere fått russisk militær hjelp til å beholde makten, senest under krigen mellom Georgia og Russland i 2008.

Les også:Gatelangs i et land som ikke finnes