Kunstsamling kan ha gått tapt i Stavanger-brann

Det brøt ut brann i en tidligere hermetikkfabrikk i Verksgata i Stavanger onsdag ettermiddag. Den tidligere hermetikkfabrikken er bygget om til et leilighetskompleks. Foto: Jan Inge Haga/Stavanger Aftenblad / NTB scanpix. Les mer Lukk

Begge bygningene som ble flammenes rov i Stavanger onsdag, er totalskadd. Ingen personer ble skadd, men en verdifull kunstsamling kan være tapt.

Flere polititjenestemenn holder natt til torsdag vakt for å sikre åstedet.

– Vi ønsker ikke at noen skal skade seg inne i bygningene. Vi må også sørge for at så mye som mulig inne i bygningene er intakt av hensyn til den videre etterforskningen. Dessuten må vi passe på at brannen ikke blusser opp igjen, sier operasjonsleder Kjetil Føyen i Rogaland politidistrikt til NTB i 3-tiden natt til torsdag.

Da var det ennå altfor tidlig å si noe om årsaken til brannen i Verksgaten 31. Det er imidlertid lite som tyder på at brannen er påsatt.

– Vi kjenner ikke årsaken, men ingen ble skadd. Heldigvis gikk dette veldig bra. Brannen skjedde på et gunstig tidspunkt på døgnet. Hadde dette skjedd nattetid, kunne det gått ille, sier operasjonslederen.

– Totalhavari

Brannvesenet fikk tidlig onsdag kveld god kontroll på brannen i den tidligere hermetikkfabrikken i den ene av de to bygningene. Politiet ble varslet om brannen like før klokka 15. Bygget fungerer som et leilighetskompleks, og ifølge politiet var sju personer registrert med adresse der. Det brukes også blant annet som lager.

Brannen spredde seg etter hvert til en murbygning ved siden av, og også denne bygningen ble helt utbrent.

– Det er totalhavari på bygårdene. Den ene har rast sammen og den andre delen står halvveis. De må nok rives, sa vaktleder Leif Kåre Lerang i Stavanger brannvesen til Aftenbladet sent onsdag kveld.

Kunstsamling

Brannvesenet klarte å hindre at flammene spredte seg til andre bygg i nærheten, blant annet et fire etasjer høyt hus vegg i vegg. Det ble også besluttet å rive den ene ytterveggen og fasaden på en av bygningene i et forsøk på å redde kunstverk for store verdier i bygget.

For om ingen personer kom til skade, har trolig store deler av kunstneren Terry Nilssen-Loves verdifulle livsverk som var lagret i nettopp Verksgata 31, gått tapt. Brannvesenet hentet onsdag kveld flere av maleriene ut av de utbrente bygningene.

– Jeg har nesten hele min produksjon liggende i dette bygget. Nå leter jeg etter billetter for å komme meg hjem så fort som mulig, sier Nilssen-Love til Aftenbladet på telefon fra Portugal. Han hadde onsdag kveld ingen oversikt over skadeomfanget.

Slo alarm i 2012

Brannvesenet slo alarm om det aktuelle bygget allerede i 2012, skriver Aftenbladet.

Politiet, brannvesenet, Arbeidstilsynet og Stavanger kommune inspiserte Verksgata 31 og 33 i september 2012. Etter inspeksjonen varslet kommunen eieren om et gebyr på 100.000 kroner. Kommunens byggesaksavdeling anslo da at det bodde 20-30 personer i bygningen. Det lovlige antallet var tre-fire personer, skriver avisen.

Styreleder Odd Sven Kristoffersen i Verksgata 31 AS avviste i 2012 at det bodde så mange personer i bygningen. Han synes brannen er tragisk.

– Jeg er veldig glad for at de som bodde bak, ikke var hjemme, eller greide å redde seg ut, sier Kristoffersen.