Porosjenko vil knuse separatistene i Øst-Ukraina

Ukrainas påtroppende president Petro Porosjenko sier i et intervju med den tyske avisen Bild at han vil knuse separatistenes opprør i Øst-Ukraina. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Ukrainas påtroppende president Petro Porosjenko sier han vil knuse det prorussiske opprøret øst i landet.

– Vi skal få en slutt på denne terroren, sier Porosjenko i et intervju med den tyske avisen Bild onsdag.

– Det føres nå en ordentlig krig mot landet vårt, fortsetter den nyvalgte presidenten. Porosjenko understreker at han ikke har gitt ordre om noe som helst ennå, siden han formelt ikke har blitt innsatt i presidentembetet. Samtidig sier han at han er i tett kontakt med den midlertidige regjeringen, som har styrt Ukraina siden president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

– Jeg kan si så mye som at operasjonen endelig har kommet ordentlig i gang, sier han og legger til at målet for militæroperasjonen er å få pågrepet opprørsledere og stille dem for retten.

Kamphandlinger

Krisen i Øst-Ukraina eskalerte mandag da minst 36 personer ble drept og såret da regjeringsstyrker gjenerobret flyplassen i Donetsk fra separatistene. Kampene pågikk i nærmere ett døgn etterpå, og til sammen ble over 50 opprørere drept, ifølge separatistene selv.

Tidligere har det ikke vært reelle kamphandlinger i Donetsk, som har over 1 million innbyggere. Stemningen var spent også onsdag, og det meldes om skyting i byen. Ukrainske kampfly fløy lavt over husene.

Samtidig kunngjorde de selverklærte lederne i Donetsk at de har innført portforbud i byen.

– Portforbudet gjelder fra klokka 20 til 6 og vil vare fram til situasjonen har stabilisert seg, opplyser en talsperson for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Les også:Porosjenko vil fortsette operasjonen i øst

Gruvearbeidere demonstrerer

Onsdag demonstrerte også gruvearbeidere i Donetsk til støtte for separatistenes kamp for løsrivelse fra Ukraina. Et tusentall gruvearbeidere fra hele Donetsk-regionen marsjerte gjennom gatene i byen med samme navn.

– Jeg ønsker fred og å kunne jobbe og tjene penger. Jeg vil at okkupasjonssoldatene skal forlate Donetsk og reise tilbake til juntaen i Kiev, sier gruvearbeideren Valerij, som jobber ved den statseide Abakumova-gruva.

Les også:Jagerfly satt inn mot opprørerne i Donetsk

Leter etter OSSE-observatører

De prorussiske opprørerne sa onsdag at de vil lete etter fire observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som forsvant i Donetsk-regionen tirsdag.

De fire – en danske, en sveitser, en estlender og en tyrker – var på et rutinemessig patruljeoppdrag da OSSE mistet kontakten med dem. Ifølge danske myndigheter holdes de fire fanget av en gruppe væpnede separatister.

Lederne for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk sier de ikke har noe med bortføringen å gjøre og at de vil hjelpe til med å finne dem.

Les også:Lavrov: - Russland klar for dialog med Porosjenko