Forsker: – Opposisjonen velger spill foran bønder

SNUBLETRÅDER: Norsk landbruksforsker mener opposisjonen er mer opptatt av å legge snubletråder for landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) enn å bedre norsk landbruk. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Opposisjonen er mer opptatt av å legge snubletråder for landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) enn å bedre norsk landbruk, mener landbruksforsker Ivar Gaasland.

Samfunnsøkonomen mener partipolitikk trumfer landbrukspolitikken når jordbruksoppgjøret nå er kommet til Stortinget.

Etter at jordbruksforhandlingene brøt sammen 13. mai, sendte Listhaug regjeringens forslag til stortingsbehandling forrige fredag.

Tirsdag var jordbruksoppgjøret gjenstand for åpen høring i Stortingets næringskomité.

– Mitt inntrykk er at mange av disse politikerne ikke tenker på hvordan de skal få til et lønnsomt landbruk, men er mer opptatt av partipolitisk spill, sier Iver Gaasland som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, til Dagsavisen.

Les også:Storberget: – Listhaug kan få bondeoppgjøret i retur

Gaasland sikter spesielt til Arbeiderpartiet som han sier kjemper med nebb og klør for at Frp ikke skal få gjennom sin politikk, uten selv å komme med konstruktive forslag.

– Slik jeg ser det handler (Knut) Storbergets strategi lite om landbrukspolitikk, men mer om å legge ut snubletråder for å hindre at Frp får gjennomslag for sin politikk. Det virker som om Ap selv ikke har noen egne tanker om hvordan en skal fornye landbruket, annet enn forslag til kosmetiske endringer, sier Gaasland.

Les også:Bøndene glade for brudd: – Viser at regjeringen står alene