USA vil ut av Afghanistan før 2017

USA vil beholde 9.800 soldater i Afghanistan etter årsskiftet. Foto: AFP / NTB scanpix. Les mer Lukk

USA vil beholde 9.800 soldater i Afghanistan etter årsskiftet. Innen utgangen av 2016 skal de siste soldatene hentes hjem, opplyser en sentralt plassert kilde i Washington.

President Barack Obama er ventet å offentliggjøre planene på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag klokka 20.45.

– Vi kommer bare til å opprettholde et militært nærvær etter 2014 dersom afghanske myndigheter undertegner den bilaterale sikkerhetsavtalen, sier Washington-kilden til Reuters.

Afghanistans president Hamid Karzai har lenge nektet å undertegne en sikkerhetsavtale som åpner for amerikanske soldater i årene som kommer. Men Karzai går snart av, og det er ventet at hans etterfølger vil gjøre det.

– Forutsatt at det skjer, kommer vi ved starten av 2015 til å ha 9.800 amerikanske soldater rundt omkring i landet, sammen med våre NATO-allierte og andre partnere, fortsetter den ikke navngitte kilden.

Deretter vil den amerikanske tilstedeværelsen vil bli tilnærmet halvert innen utgangen av neste år.

Avventer ny president

USA har for tiden om lag 33.000 soldater i det krigsherjede landet, ifølge NATOs egne tall fra april. I tillegg bidrar øvrige NATO-land med til sammen rundt 17.000 soldater, hvorav drøyt 100 er fra Norge.

Uten en amerikansk avtale med afghanske myndigheter blir det heller ingen avtale for NATOs planlagte treningsoppdrag. Alliansen ønsker å holde en mindre styrke i landet som skal støtte og drive opplæring av den afghanske hæren.

Afghanistan forbereder seg nå til en andre runde av presidentvalget, som skal holdes 14. juni. Begge kandidatene som stiller i andre valgomgang, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, har sagt at de er villige til å signere sikkerhetsavtalen USA har foreslått.

Anstrengt forhold

Den amerikanske presidenten var søndag på et overraskelsesbesøk til Bagram-basen i Afghanistan. Der skal han blant annet ha diskutert planen for antall soldater som skal bli værende også etter 2014.

Afghanistans president Hamid Karzai, som har et anstrengt forhold til sin amerikanske kollega, takket nei til å møte Obama under besøket på Bagram-basen. I stedet snakket de to sammen på telefon da USAs president var på vei hjem igjen.

Obama lovte da å varsle Karzai på forhånd før han kunngjør sin beslutning om hvor mange soldater som skal bli igjen i Afghanistan i tiden framover.