Norge gjør flest metamfetaminbeslag i Europa

Bildet viser en sekk og plastsekk som inneholdt 8,3 kg metamfetamin, som ble beslaglagt i Tromsø i fjor. Norge er på Europa-toppen i metamfetaminbeslag. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Norge sto for nesten 40 prosent av de rapporterte metamfetaminbeslagene i Europa i 2012. Forbløffende, mener rusforsker.

I «European Drug report», som publiseres i Lisboa tirsdag, kommer det fram at 4.272 av drøyt 11.000 metamfetaminbeslag i Europa skjedde i Norge, skriver VG.

– Hvorfor det er et så høyt tall i Norge har vi spekulert på lenge. Det er helt forbløffende på flere måter, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Han mener tallene sier mye om politiets aktivitet og prioriteringer i ulike land.

– Men undringen er fortsatt hvorfor det gjøres så mange enkeltbeslag i Norge. Der har jeg ikke noen bedre forklaring på enn at Norge er et amfetamin-land og har vært det i flere tiår, sier Hordvin.

Les også: Oslo på topp i metamfetaminbruk

Rapporten fra EUs narkotikabyrå EMCDDA sammenstiller tall fra de 28 EU-landene, samt Norge og Tyrkia. I den fremgår det at amfetamin fortsatt er mer utbredt enn metamfetamin i Europa. Samtidig er bekymringen større når det gjelder metamfetamin, som er et sterkere stoff.

Les også: Kripos tror metamfetamin produseres i Norge

Kripos sier det ble satt nye rekord i antall metamfetaminbeslag i Norge i 2013, mens mengden som ble beslaglagt, var størst i 2009.