Far lettet over pågripelse av sønnene

Your browser doesn't support HTML5 video.

- De mener Norge er i krig mot islam
Faren til de to terrorsiktede brødrene tipset selv politiet om deres reiseplaner til Syria. Han ville unngå å miste flere sønner i borgerkrigen i landet.

– Jeg snakket med politiet for to-tre uker siden. Jeg søkte hjelp fra staten, og i dag har staten hjulpet meg veldig, sier han til VG.

Ifølge faren er sønnene på 24 og 27 år blitt hjernevasket.

– Det var helt katastrofe. De ungene, de tenker ikke på fremtiden, sier faren, som nå er langt nede.

Siktet for terrorstøtte

Tirsdag pågrep PST brødrene og ytterligere en mann (29) og siktet dem for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Kun to av mennene skal ha kjempet i Syria.

De tre er alle norske statsborgere; 29-åringen er født i Somalia, mens brødrene er født i det tidligere Jugoslavia. De sistnevnte er brødre av en nordmann som tidligere er drept i Syria.

Les også: PST bekrefter at islamister reiser til Syria fra Østfold

Ifølge VG er det en av brødrene og 29-åringen som har reist til Syria tidligere.

– To av de tre er siktet for å ha deltatt som fremmedkrigere i Syria på et tidligere tidspunkt. Alle er siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær fremtid, og to av dem er siktet for annen materiell støtte til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NTB.

ISIL, «Den islamske staten i Irak og i Levanten», er en utbrytergruppe fra al-Qaida og ble oppført på FNs terrorliste i fjor. PST anser også gruppen som en terrororganisasjon i henhold til norsk strafferett.

Seks år

PST er ikke sikker på om to av dem har kjempet for ISIL i Syria tidligere. Men Glent sier det «i hvert fall er skjellig grunn til mistanke». De tre er imidlertid ikke siktet for å ha planlagt terrorhandlinger mot norske interesser.

De er siktet etter straffelovens paragraf 147d. Den ganske ferske paragrafen omhandler deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

Les også: – PST overvåker ti islamister bare i Fredrikstad

Mennene ble avhørt tirsdag og vil tidligst bli fremstilt for varetekstfengsling onsdag. Advokat John Christian Elden er forsvarer for mannen med somalisk bakgrunn.

Steinar Backe er oppnevnt som forsvarer for 24-åringen. Det var tirsdag kveld ikke kjent om 27-åringen har fått forsvarer.

Brakte inn vitner

I avhør tirsdag ettermiddag nektet de tre mennene straffskyld etter siktelsen. Samme ettermiddag ble ytterligere to menn (28) og (56) fra Bærum innbrakt som vitner i saken, bekrefter PST. Ifølge Budstikka skal begge disse personene være del av et islamistisk miljø.

Tirsdag kveld opplyste PST til Dagblade t at 28-åringen er løslatt, mens 56-åringen er siktet for å ha prøvd å forhindre politiets etterforskning.

Første gang

Terrorsiktelsen mot de tre er ikke den første av en slik karakter i Norge. Også i februar siktet PST en person for å ha deltatt aktivt sammen med ISIL. Men det er første gang at en person siktes for dette uten å ha vært i Syria og deltatt i krigshandlingene.

Jan Glent i PST medgir at siktelsen av denne personen ikke er uproblematisk.

– Det er problemer opp mot det. Det blir et spørsmål om forsøkets nedre grense. Men når vi skal pågripe, så er vi i en samordnet aksjon hvor det er klart avverge-element, så er det vanskelig å finne et ideelt tidspunkt, sier Glent til NTB.

Han tror likevel ikke det vil bli vanskelig å få dømt alle tre i saken.

– Nei, alle de tre er siktet for minst to forhold. Jeg vil ikke spekulere nærmere på hvor vanskelig det blir.

Glent sier PST håper på en preventiv effekt av siktelsene:

– Det er flere formål. Men det er håp om at det også vil ha en preventiv effekt utad, og at personer som går med planer om å slutte seg til ISIL og andre terrorgrupperinger, vet at de risikerer straffeforfølgelse i Norge.