Nye jordbrukssamtaler på borgerlig side mandag

Regjeringspartiene har ikke gitt opp å få med seg støttepartiene KrF og Venstre i jordbruksoppgjøret. Bøndene har avslått statens opprinnelige tilbud og aksjonert flere steder, bildet er fra en bondeaksjon i Ski tidligere denne måneden. Foto: Berit Roald (NTB scanpix) Les mer Lukk

Regjeringspartiene Høyre og Frp møter samarbeidspartiene Venstre og KrF til nye samtaler om jordbruksoppgjøret mandag.

De fire partiene møtes på fraksjonsnivå i Stortinget klokken 13 mandag, får NTB opplyst.

Forhandlingene mellom regjeringen og Venstre og KrF brøt sammen natt til fredag.

KrF og Venstre krevde 250 millioner kroner mer enn det landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) først tilbød. De ønsket også en styrket miljøprofil og en fortsatt variert bruksstruktur.

– Viktig prinsipp

Ifølge statsminister Erna Solberg (H) var det hensynet til selve forhandlingsinstituttet – forhandlingene mellom staten og bondeorganisasjonene om de økonomiske rammene for landbruket – som ble avgjørende for regjeringen.

Men Solberg varslet fredag at regjeringen fortsatt tar sikte på å bli enig med Venstre og KrF under stortingsbehandlingen.

– Vår intensjon er å snakke med dem når dette kommer opp i Stortinget, sa Solberg til NTB.

Aps dør åpen

Venstre og KrF har derfor avslått invitasjonen fra Arbeiderpartiet om et møte om jordbruksoppgjøret «like over helgen».

– Slik vi forstår det, vil de ikke ha det møtet nå. De har varslet at de skal snakke med Fremskrittspartiet og Høyre i Stortinget, sier Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget til NTB.

Han understreker samtidig at invitasjonen fra fredag står ved lag.

– Frem til vi avgir innstilling, står vår dør åpen, sier Storberget.

Åpen høring

Ap gjorde det sist torsdag klart at partiet ikke har noen planer om å redde landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) landbruksoppgjør.

– Jeg har sagt at det forslaget som ligger i proposisjonen, ikke er aktuelt for Arbeiderpartiet, særlig når det gjelder struktur. Men jeg har ikke noen fullmakt til å avvise eller binde meg til noe i dette, som Stortinget nå skal håndtere løpende, sier Storberget.

Ap, Sp, SV og De Grønne møtes tirsdag kveld til samtaler om oppgjøret etter den åpne høringen i Stortinget.

Storberget sier næringskomiteen avgir innstilling i saken 11. juni.