Porosjenko utroper seg til valgvinner i Ukraina

Den ukrainske presidentkandidaten Petro Porosjenko avga stemme sammen med sin kone Maryna i hovedstaden Kiev søndag. Senere samme dag utropte favoritten seg til landets nye president. Foto: Mykola Lazarenko / Pool / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Petro Porosjenko sier hans første reise som president blir til det urolige Øst-Ukraina, men lover samtidig at Ukrainas integrering med Vesten vil fortsette.

Flere valgdagsmålinger viste søndag kveld at forhåndsfavoritten Porosjenko hadde fått godt over 50 prosent av stemmene i søndagens valg.

Dermed tydet alt på at han hadde avgjort valget alt i første valgomgang. Bare en snau halvtime senere utropte finansmannen seg selv til landets nye president.

– Alle målingene viser at valget er fullført på en runde, og landet har en ny president, sa 48-åringen i sin første kommentar.

Presidentvalget anses som avgjørende for å bringe Ukraina ut av en dyp politisk krise som har brakt landet til randen av borgerkrig.

Ser mot vest

Mannen som har tjent seg søkkrik på salg av søtsaker, lovte at hans første oppgave blir å få slutt på krig og kaos og gjenopprette fred og stabilitet i Ukraina. Det skal han blant annet gjøre ved å legge sin første reise til de østlige områdene av Ukraina, hvor væpnede, pro-russiske separatister har tatt kontroll over en rekke offentlige bygninger og flere byer.

Forhandlinger med separatistene er imidlertid uaktuelt før de legger ned våpnene sine, understreket Porosjenko ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig lovte han å føre Ukraina på en vei mot vestlig integrasjon og begrunnet dette med at dette er noe flertallet av velgerne ønsker.

Den sannsynlige valgvinneren tok også til orde for at det blir holdt valg til ny nasjonalforsamling i Ukraina senere i år.

Les også:Trusler og vold i øst skjemmet Ukrainas valg

Godtar ikke «okkupasjon»

Ukraina har vært rammet av en dyp krise etter at vinterens massedemonstrasjoner brakte et pro-vestlige styre til makten i Kiev. Men problemene bare vokste etter maktskiftet. I ukene etter tok Russland kontroll over den ukrainske Krim-halvøya, som landet annekterte i mars.

Porosjenko varslet søndag kveld at Ukraina aldri vil anerkjenne folkeavstemningen og «okkupasjonen av Krim». Russland brukte folkeavstemningen om uavhengighet på Krim til å rettferdiggjøre sin annektering, som ifølge Ukraina og Vesten er et klart brudd på folkeretten.

I en kommentar om forholdet til Russland understreker Porosjenko at «uavhengighet og territoriell integritet for landet mitt» er det som står over alt annet.

Krise i øst

Analytikere peker på at Porosjenkos mangel på en klar tilknytning til verken det østlige eller vestlige Ukraina er en klar fordel når han nå skal ta fatt på den svært vanskelige oppgaven med å løse krisen i landet.

– Den første oppgaven er konflikten i øst. Ingenting er viktigere enn det, sier FFI-forsker Tor Bukkvoll til NTB.

Han tror også bruken av militærmakt mot opprørerne øst i Ukraina vil fortsette, men at intensiteten i operasjonene vil avhenge av hvor vellykket eventuelle forhandlinger med separatistene blir.

Kjenner spillet

Eksperter peker også på at Porosjenkos lange fartstid i både pro-vestlige og pro-russiske regjeringer i Ukraina er en fordel for ham. Han kjenner også Russland og russiske forhold godt, ikke minst gjennom sin forretningsvirksomhet i Ukrainas mektige naboland. Porosjenko kjenner således også det spillet som foregår i grenselandet mellom politikk og næringsliv i Ukraina, mener analytikerne.

Søndagens presidentvalg var preget av stort oppmøte og god avvikling over store deler av landet. Men i de østlige fylkene Donetsk og Luhansk forpurret trusler og voldsbruk fra pro-russiske separatister valget en rekke steder. Valget vil likevel bli godkjent rent juridisk.