Trusler og vold i øst skjemmet Ukrainas valg

Pro-russiske separatister forsøkte å stanse valget i de østlige fylkene Donetsk og Luhansk i Ukraina, men enkelte steder ble valget likevel avviklet – som her like utenfor storbyen Donetsk. Foto: Maks Levin / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Millioner strømmet til urnene i store deler av Ukraina, men vold og stengte valglokaler øst i landet kastet lange skygger over presidentvalget.

– Det første vi må gjøre er å sørge for fred for alle Ukrainas innbyggere, sa storfavoritten, finansfyrsten og politikeren Petro Porosjenko.

Han avga stemme i hovedstaden Kiev sammen med sin kone Maryna.

– Væpnede menn må forlate gatene i landsbyer og byer, sa han.

Presidentvalget anses som avgjørende for å få Ukraina ut av den politiske krisen som har brakt landet på randen av borgerkrig.

– Dette er et ekstremt viktig valg, sa pensjonisten Mihailo Belyk (65), som stemte sørøst i Kiev.

– Vi må forsikre oss om at Ukraina blir et virkelig uavhengig land, en mektig, uavhengig stat, som ingen kan herje med, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Les også:Presidentvalget i Ukraina i gang

Stengte valglokaler

Men mens valgobservatører meldte om lange køer og god valgavvikling i det aller meste av landet, var situasjonen dramatisk i fylkene Donetsk og Luhansk i øst. Der har væpnede, pro-russiske separatister tatt kontroll over en rekke offentlige bygninger og lovt å forpurre valget.

Det klarte de.

I Donetsk og Luhansk var bare elleve av 34 valgkretser åpne, ifølge Ukrainas valgkommisjon. På Krim-halvøya, som er overtatt av Russland, ble det ikke noe valg.

– Ukraina er nå et annet land, så jeg ser ingen grunn til at vi skal delta i valget, sa en kvinne som var ute og gikk i de ellers så folketomme gatene i Donetsk.

– Det spiller ingen rolle hva valgresultatet blir, det opptar oss ikke lenger.

Dagen før valget ble en italiensk journalist og hans russiske tolk drept ved den opprørskontrollerte byen Slavjansk.

Søndag samlet også væpnede, pro-russiske menn i Donetsk seg utenfor residensen til Ukrainas rikeste mann Rinat Akhmetov, som åpent har kritisert separatistene.

Les også:Forsonende tone fra Putin før Ukraina velger

– Vil bli godkjent

Petro Porosjenko anmodet søndag om «direkte dialog» med folk i Donetsk og Luhansk. Men det er foreløpig uklart hva problemene i øst vil ha å si for prosessen videre med å trekke Ukraina bort fra kanten av stupet.

Rent juridisk vil valget bli godkjent, til tross for at inntil to millioner velgere ikke fikk avgitt stemme.

– Valget vil uansett være lovlig gjennomført, sier Berit Lindeman til NTB.

Hun bidro på vegne av Den norske Helsingforskomité med koordinering av russiske og ukrainske valgobservatører i Ukraina.

FFI-forsker Tor Bukkvoll understreker at alle i Ukraina vet at problemene med valgavviklingen i øst skyldes væpnede grupper som forhindrer valget.

– Det er ikke ukrainske myndigheters skyld at valglokalene ikke er åpne, og jeg tror ikke det vil ha noen vesentlig effekt på legitimiteten til valgresultatet, forklarer Bukkvoll til NTB.

Les også:Putin: – Full borgerkrig i Ukraina

Lover samarbeid

Bukkvoll antar at separatistene i Øst-Ukraina i det minste delvis er under russisk kontroll. Russlands president Vladimir Putin har de siste dagene lovt å respektere valgutfallet og samarbeide med de nye makthaverne i Kiev. Men FFI-forskeren er usikker på hva løftet egentlig er verdt. Putins utspill kan være uttrykk for en viss russisk kursendring, men det kan også bare være et spill, tror han.

Ukrainerne valgte søndag en erstatter for den fungerende presidenten Oleksandr Turtsjynov, som overtok da Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

Tidligere statsminister Julia Timosjenko, som tapte valget i 2010 knepent, stiller også denne gangen.

Hvis ingen kandidater får over 50 prosent av stemmene i første valgomgang, blir det en ny og avgjørende valgrunde 15. juni.